Sernik kajmakowy

Pyszny Sernik kajmakowy na kruchym spodzie. Idealny dla wszystkich miłośników serowych wypieków i masy krówkowej. Prosty i dość szybki w przygotowaniu. Idealny na co dzień i od święta.

Składniki na kruchy spód:

  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru ( składniki zawsze odmierzam szklanką o pojemności 250 ml)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 130 gram margaryny lub masła
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera sernikowego z wiaderka
  • 1 puszka masy kajmakowej 460 gram
  • 100 gram masła lub margaryny
  • 6 jajek
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • opcjonalnie 1-2 łyżki cukru pudru jeśli lubimy słodsze ciasto

Składniki na polewę :

  • 2 łyżki masy kajmakowej
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 garście płatków migdałów

Przygotowanie:

  • przygotowanie ciasta: do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier,, proszek do pieczenia, mieszamy suche składniki. Następnie dodajemy żółtka, rozdrobnioną margarynę/masło i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto formujemy w kulę i owijamy w folię spożywczą. Wstawiamy na ok godzinę do lodówki do schłodzenia. ( mi się spieszyło więc nie chłodziłam ciasta tylko od razu przełożyłam je do blaszki ).
  • ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki na stolnicy oprószonej mąką, następnie przekładamy do formy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzamy i nakłuwamy widelcem,
  • gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 15-20 min do momentu aż się leciutko zarumieni.
  • Przygotowanie masy serowej: Białka jaj wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, odstawiamy na chwile na bok. W misce krótko miksujemy miękką margarynę/masło. Następnie dodajemy żółtka, ser z wiaderka, budyń i i masę kajmakową ( zostawiamy ok 3 łyżki do polewy). Miksujemy do połączenia się składników.
  • do masy serowej stopniowo dodajemy białka i mieszamy delikatnie szpatułką/łyżką.
  • gotową masę serową wylałam i dokładnie rozprowadziłam po kruchym spodzie.
  • tak przygotowany sernik wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni grzanie (góra-dół) i piekłam godzinę. Mój piekarnik ma tendencje do przypalania góry ciasta więc ostatnie 15 minut piekłam przykrywając papierem wierzch ciasta.
  • upieczony sernik studziłam w uchylonym piekarniku ok 30 minut a następnie wymieszałam miękkie masło z pozostałym kajmakiem i rozprowadziłam po wierzchu ciasta. Posypałam migadałami. Gotowy sernik odstawiłam do całkowitego ostygnięcia a następnie wstawiłam na całą noc do lodówki.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

One Comment on “Sernik kajmakowy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *