Sernik łaciaty na kruchym spodzie z polewą czekoladową jest przepyszny i bardzo prosty w przygotowaniu. Nie opada i pięknie się prezentuje. Mi jako amatorce wszelkich serników bardzo posmakował. :). Ja w przepisie użyłam blaszki o wymiarach 36×24 cm, jeśli chcemy możemy użyć troszkę mniejszej wtedy ciasto będzie wyższe.
Składniki na kruchy spód:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 125 gram margaryny lub masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie łyżka kwaśnej śmietany gdyby ciasto źle się zagniatało
Składniki na masę serową:
- 1 kg gęstego sera senikowego z wiaderka lub twarogu półtłustego przemielonego
- 400 ml smietanki kremówki 30 lub 36%
- 6 jaj L
- 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej, szklanka o pojemności 250 ml
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka kakao
- dodatkowo ok 200 gram czekolady na polewę: u mnie 90 gram czekolady białej, 100 gram mlecznej plus ok 2-3 łyżki mleka do każdej.
Przygotowanie:
- przygotowanie kruchego spodu: do miski lub na stolnicę przekładamy wszystkie składniki do ciasta i wyrabiamy, następnie wkładamy do lodówki na ok godzinę, schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką, przekładamy do blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku ok 15-20 min w temperaturze 180 stopni aż ciasto ładne się zarumieni, upieczone ciasto odstawiamy na chwilę i zabieramy się do przygotowania masy serowej,
- przygotowanie masy serowej: do miski przekładamy wszystkie składniki na masę serową oprócz kakao. Dokładnie wszysto ucieramy mikserem aż wszystkie składniki się z sobą połączą i powstanie jednolita masa. 3/4 masy serowej przelewamy na podpieczony kruchy spód. Do pozostałej masy wsy pujemy kakao i krótko miksujemy. Przy pomocy łyżki punktowo nakładamy kakaową masę. Przy pomocy widelca, drewnianego patyczka malujemy po cieście „esy floresy” tak aby masy lekko z sobą przemieszać.
- gotowy sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika (góra-dół) i pieczemy 1 godzinę w 170 stopniach.
- po upieczeniu sernik wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
- czekolady rozpuściłam w kuchence mikrofalowej z ok 3-4 łyżkami mleka do każdej. Następnie dokładnie wymieszałam po rozpuszczeniu i naprzemian smarowałam po cieście.
- gotowy sernik odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie włożyłam na całą noc do lodówki i kroiłam na drugi dzień.
Zdjęcia
Twój sernik wygląda przepysznie 🙂