Sernik łaciaty na kruchym spodzie

Sernik łaciaty na kruchym spodzie z polewą czekoladową jest przepyszny i bardzo prosty w przygotowaniu. Nie opada i pięknie się prezentuje. Mi jako amatorce wszelkich serników bardzo posmakował. :). Ja w przepisie użyłam blaszki o wymiarach 36×24 cm, jeśli chcemy możemy użyć troszkę mniejszej wtedy ciasto będzie wyższe.

Składniki na kruchy spód:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 125 gram margaryny lub masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie łyżka kwaśnej śmietany gdyby ciasto źle się zagniatało

Składniki na masę serową:

  • 1 kg gęstego sera senikowego z wiaderka lub twarogu półtłustego przemielonego
  • 400 ml smietanki kremówki 30 lub 36%
  • 6 jaj L
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej, szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka kakao
  • dodatkowo ok 200 gram czekolady na polewę: u mnie 90 gram czekolady białej, 100 gram mlecznej plus ok 2-3 łyżki mleka do każdej.

Przygotowanie:

  • przygotowanie kruchego spodu: do miski lub na stolnicę przekładamy wszystkie składniki do ciasta i wyrabiamy, następnie wkładamy do lodówki na ok godzinę, schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką, przekładamy do blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku ok 15-20 min w temperaturze 180 stopni aż ciasto ładne się zarumieni, upieczone ciasto odstawiamy na chwilę i zabieramy się do przygotowania masy serowej,
  • przygotowanie masy serowej: do miski przekładamy wszystkie składniki na masę serową oprócz kakao. Dokładnie wszysto ucieramy mikserem aż wszystkie składniki się z sobą połączą i powstanie jednolita masa. 3/4 masy serowej przelewamy na podpieczony kruchy spód. Do pozostałej masy wsy pujemy kakao i krótko miksujemy. Przy pomocy łyżki punktowo nakładamy kakaową masę. Przy pomocy widelca, drewnianego patyczka malujemy po cieście „esy floresy” tak aby masy lekko z sobą przemieszać.
  • gotowy sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika (góra-dół) i pieczemy 1 godzinę w 170 stopniach.
  • po upieczeniu sernik wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
  • czekolady rozpuściłam w kuchence mikrofalowej z ok 3-4 łyżkami mleka do każdej. Następnie dokładnie wymieszałam po rozpuszczeniu i naprzemian smarowałam po cieście.
  • gotowy sernik odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie włożyłam na całą noc do lodówki i kroiłam na drugi dzień.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

One Comment on “Sernik łaciaty na kruchym spodzie”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.