Kotlety korsarza są soczyste, w środku mięciutkie a z zewnątrz chrupiące. Pyszne na ciepło i na zimno. Idealne na obiad ale i jako pyszna imprezowa przekąska w towarzystwie ulubionego sosu czy ketchupu sprawdzą się wyśmienicie. Pyszne kotlety siekane z kurczakiem, porem, ananasem i serem żółtym.
Składniki:
- Duży podwójny filet z kurczaka, u mnie 600 gram
- 1 średni por
- 4-5 plasterków ananasa
- 200 gram sera żółtego
- 2 duże jajka
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 czubata łyżka majonezu
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- pora ktoimy na plasterki lub półplasterki, przesmażamy na pateli z odrobiną oleju ok 3-4 minuty do momentu aż zmięknie, ściągamy gazu i odstawiamy do przestudzenia. W międzyczasie szykujemy resztę składników.
- pierś z kurczaka oraz odsączone plastry ananasa kroimy w drobną kostkę i przekładamy do większej miski,ser ścieramy na dużych oczkach tarki i przekładamy do reszty składników wraz z przestudzonym porem.
- wbijamy jajka, dodajemy majonez oraz mąkę. Całość doprawaimy i dokłądnie mieszamy przy pomocy łyżki aż wszystkie składniki dobrze się z sobą połączą.
- na patelni na rozgrzany olej wykładamy łyżką naszą masę, formujemy kotelciki i smażymy na średnim ogniu pod przykryciem ok 3-4 minuty do momentu aż się zarumienią i przy pomocy szpatułki delikatnie obracamy na drugą stronę.
- po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Zdjęcia
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/02/273992874_664583154791966_1763132229378631255_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/02/274427157_684137619278510_6405610567444334432_n-1.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/02/274317306_484252306487532_3212457595036455664_n-1.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/02/274668243_331082765725787_1631219252743031530_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/02/274653344_3163970113838815_8408219615738130403_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/02/274186973_1795110487353635_3959115465215352812_n-1.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/02/274230789_527715442003586_1228961057509241349_n-1.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
Pychota. Robię bardzo podobne kotlety w formie siekanej. 🙂
No dobra, przeglądam blog i te kotleciki muszę spróbować, ciekawa odmiana od zwykłych schabowych z piersi z kurczaka… Danie wpisane na listę do zrobienia w przyszłym tygodniu…
Wygląda naprawdę pysznie!
Można prosić o składniki na surowke?
saałata lodowa, pomidor wymieszane z serem sałatkowym typu feta 🙂