Sałatka jarzynowa tzw „bałagan” można powiedzieć, że jest już tradycyjnym rodzajem sałatek, który od dziesięcioleci jak nie dłużej gości na Polskich stołach 😉 Robi się ją niezwykle prosto i szybko. Ja osobiście robię ją z poniższych składników, jednak jak sama nazwa wskazuje jest to „bałagan”, a więc można do niej dodać dowolne warzywa według własnych upodobań 😉
[wp_ad_camp_5]
Składniki
- 4 ziemniaki
- 1 jabłko
- 2 marchewki
- 1 puszka groszku
- 2 pietruszki (korzeń) i trochę natki
- 2 ogórki kiszone
- 1 cebula
- 4 jajka
- majonez
- musztarda
- sól
- pieprz
[wp_ad_camp_5]
Instrukcja przyrządzenia/przygotowania
- Obieramy ziemniaki, marchewkę oraz pietruszkę i wszystko gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie.
- Gotujemy jajka na twardo.
- Obieramy jabłko oraz ogórki kiszone.
- Siekamy drobno cebulę.
- Wszystkie warzywa oraz jajka kroimy w kostkę.
- Z puszki groszku odsączamy zalewę.
- Wszystkie składniki (warto zostawić sobie troszkę groszku do ozdoby) dokładnie wymieszać z majonezem.
- Doprawiamy wymieszaną sałatkę solą oraz pieprzem.
- Wierzch sałatki smarujemy majonezem i dekorujemy natką pietruszki oraz groszkiem.
- Odstawiamy sałatkę na 2-4 godzinki aby się wszystko ze sobą „przegryzło”.
Smacznego!
[wp_ad_camp_5]
Czas przygotowania: 30min
Danie dla 2-4 osób.
Zdjęcia
[wp_ad_camp_5]
Pycha, ja dodaję jeszcze nieodsolonego śledzika też pokrojonego w kawałki 🙂