Pierogi ruskie to jedna z moich ulubionych tradycyjnych potraw staropolskich. Bardzo proste w przygotowaniu i zarazem wyśmienite w smaku. Pierogi ruskie są idealnym pomysłem na smaczny obiad dla całej rodziny. Z poniższego przepisu można ulepić około 100 pierogów (kwestia jak duże będziemy lepić).
[wp_ad_camp_5]
Składniki na pierogi ruskie:
- 600g mąki pszennej
- 1kg ziemniaków
- 400g twarogu (2 kostki)
- 400ml ciepłej przygotowanej wody
- 2 cebule
- masło
- olej
- sól i pieprz
[wp_ad_camp_5]
Instrukcja przyrządzenia/przygotowania pierogów ruskich
- Obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie.
- Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle lub oleju do momentu aż się zeszkli.
- Ugotowane ziemniaki ubijamy tłuczkiem i mieszamy z twarogiem oraz z podsmażoną cebulką. Tak przygotowany farsz doprawiamy wedle uznania solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
- Do miski przesiewamy mąkę pszenną i dodajemy szczyptę soli, po czym całość zalewamy gorącą przygotowaną wodą i dokładnie mieszamy.
- Tak przygotowane ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy przez około 5-10 minut, aż do momentu gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne.
- Przygotowane ciasto odstawiamy na około godzinę do miski przykrytej ściereczką.
- Kolejnym krokiem będzie rozwałkowanie ciasta na stolnicy i wycięcie dużą filiżanką okręgów. Do każdego okręgu dajemy na środek kulkę z farszu. Następnie do lepienia pierogów można użyć specjalnych maszynek lub ręcznie składać „pieroga” na pół i zawijać brzegi.
- Do gotującej się wody dodajemy trochę soli oraz łyżkę oleju i małymi partiami wrzucamy nasze ulepione pierogi. Pierogi powinny być dobre w przeciągu około 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody, jednak najlepszym sposobem jest wyciągnięcie jednego i sprawdzenie czy jest dobry.
- Ugotowane pierogi ruskie wyciągamy przy pomocy cedzaka.
- Pierogi ruskie można podawać z okrasą (tłuszcz i skwarki z boczku) lub z masłem/margaryną.
Smacznego!
[wp_ad_camp_5]
Czas przygotowania: 120 min
Zdjęcia