Ciasto galaretkowiec

Galaretkowiec jest bardzo efektownym ciastem, które docenią wszyscy goście. Dzięki temu że nie wymaga pieczenia oraz jest bardzo proste w przygotowaniu z jego wykonaniem poradzi sobie każdy. Jak sama nazwa wskazuje jego głównym składnikiem są galaretki, dlatego też jest bardzo tanie w wykonaniu oraz składniki znajdziemy, w każdym markecie czy też sklepiku osiedlowym.Bardzo zachęcam do spróbowania. Naprawdę warto.

Składniki:

  • 2 duże jogurty greckie
  • 2 żółte galaretki
  • 1 galaretka czerwona
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 galaretka zielona
  • 2 garście wybranych sezonowych owoców np truskawki lub maliny
  • 3 szklanki wody

Przygotowanie:

  1. Galaretkę czerwoną, pomarańczową oraz zieloną rozpuszczamy w osobnych miskach dodając po 1 szklance gorącej wody i dokładnie mieszamy. Następnie pozostawiamy je do całkowitego zastygnięcia.
  2. Natomiast 2 opakowania żółtej galaretki rozpuszczamy w 1 i 1/2 kubka gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia.
  3. Myjemy i ew kroimy owoce.
  4. Galaretkę czerwoną, pomarańczową oraz zieloną kroimy w kostkę.
  5. Wystudzone galaretki dokładnie mieszamy z 2 opakowaniami jogurtu greckiego.
  6. Otrzymaną masę wylewamy do tortownicy i dodajemy pozostałe pokrojone galaretki oraz owoce. Tortownice warto wyłożyć folią spożywczą tak aby wyeliminować ew przecieki.
  7. Ciasto odstawiamy do lodówki aby całkowicie zgęstniało.

Smacznego 😉

Zdjęcia

18 Comments on “Ciasto galaretkowiec”

Skomentuj Stefania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *