Ostatnio odkryłam w gazecie przepis na dość ciekawe i efektowne ciasto jakim są „Oczy carycy” 😉 Ciasto nadaje się zarówno do kawy jak na jakąś imprezę rodzinną. Co prawda jest ono dość pracochłonne w przygotowaniu, jednak jego smak rekompensuje w pełni włożony czas i pracę. Polecam!
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
Ciasto 1:
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej ( składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml)
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 6 białek
- 1 łyżka octu
- 1/3 szklanki oleju
Ciasto 2:
- 4 łyżki mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 2 jajka
- 6 żółtek
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/3 szklanki oleju
[wp_ad_camp_5]
Krem:
- 2 łyżki cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- cukier wanilinowy
- 200 g masła
Napar:
- 1 czubata łyżeczka kawy
- 1 łyżeczka cukru
Dekoracja:
- 50 g masła
- 50 g cukru
- orzechy włoskie
Pozostałe:
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
- 2 opakowania galaretki agrestowej
- polewa czekoladowa
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Przygotowanie ciasta I: białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie delikatnie mieszamy z resztą składników.
- Przygotowanie ciasta II: żółtka wraz z całymi jajkami miksujemy wraz z cukrem aż podwoją swoją objętość. Kolejno dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, kakao oraz olej. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
- Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36×24 cm wlewamy na przemian oba ciasta. Mieszamy przy pomocy widelca.
- gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 35 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia a następnie przekrawamy na pół.
[wp_ad_camp_5]
- Przygotowanie kremu: budyń wraz z cukrami gotujemy na mleku. Studzimy a następnie miksujemy z masłem.
- Przygotowanie naparu: zaparzamy kawę z 1 czubatej łyżki kawy, 1 łyżeczki cukru oraz 1/2 szklanki wody. Napar studzimy
- w 1/2 szklance wrzątku rozpuszczamy galaretki. odstawiamy do momentu aż galaretka zacznie tężeć.
[wp_ad_camp_5]
- Składanie ciasta: Na pierwszy spód wykładamy połowę kremu i rozprowadzamy go po całym cieście. Następnie układamy na kremie biszkopty nasączone w naparze z kawy. W szczeliny pomiędzy biszkoptami wlewamy tężejącą galaretkę. Gdy galaretka stężeje rozprowadzamy drugą połowę masy. Na sam koniec przykrywamy nasze ciasto drugim spodem. Lekko dociskamy. Po wierzchu ciasta rozprowadzamy polewę czekoladową.
- karmelizowanie orzechów: rozpuszczamy na patelni 50 g masła oraz 50 g cukru i dodajemy do tego rozdrobnione orzechy włoskie. Smażymy je do momentu aż cukier się z skarmelizuje. Lekko przestudzonymi orzechami posypujemy wierzch ciasta.
- Wstawiamy ciasto do lodówki na całą noc.
Smacznego!
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Witam 😀
Chciałam zapytać o galaretkę. W 1/2 szklanki wody raczej nie można rozpuścić 2 galaretek. Jaka jest prawidłowa porcja wody?
Witam. Wkradł się mały błąd. :). w 1 lub 1 i 1/2 szklance wody 🙂