Zapiekanko pizza to jeden z tych banalnych przepisów który idealnie nadaje się do czyszczenia lodówki :). Pomysł na szybką kolację, obiad czy przystawkę. Bazą jest chleb tostowy, ketchup i ser, natomiast dodatki to kwestia naszych upodobań i stanu lodówki :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- ok pół dużego opakowania chleba tostowego, ( u mnie pełnoziarnisty)
- kilka łyżek ulubionego ketchupu,
- ser, u mnie ok 150 gram sera żółtego gouda oraz kulka mozzarelli,
- ulubione dodatki ( u mnie 6 większych podsmażonych pieczarek, 6 plasterków szynki, pół cebuli pokrojonej w piórka, pół papryki, duża garść kukurydzy,)
- przyprawy: bazylia, oregano, zioła prowansalskie
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, ( ja wyłożyłam folią aluminiową i to był błąd 🙂 )
- na dnie blaszki układamy chleb tostowy,
- po pieczywie rozsmarowujemy ketchup, posypujemy bazylią, oregano i ziołami prowansalskimi,
- następnie sypiemy ser żółty, wykładamy dodatki, układamy pokrojoną w kostkę mozzarelle,
- całość wstawiamy do piekarnika na ok 20 min do zapieczenia,
[wp_ad_camp_5]
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
NO SUPER
Witam chciała bym wiedzieć na jaką temperaturę powinnam nastawić piekarnik do upieczenia tej że pizzy ??
powiem szczerze że nastawiłam na fula i aby szybciej :P. Ale polecam na 180 stopni (góra-dół) i obserwować, piec aż ładnie się przyrumieni 🙂
Kasia
Super prosty i szybki przepis, dzięki 🙂 Całej rodzince smakowało 🙂