Przepis od teściowej 😉 Biszkopt z masą serową i wiórkami kokosowymi to jedno z tych ciast, których wykonanie jest bajecznie proste i szybkie. Idealnie nadaje się na każdą okazję czy to na święta czy też zwykłą popołudniową kawę. Połączenie masy serowej z wiórkami kokosowymi tworzy idealny smak, który zaskoczy nie jednego wielbiciela słodkości.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek L
- 1 szklanka cukru, składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- kilka kropel soku z cytryny
Masa:
- 1 kostka masła 200 gram (temp pokojowa)
- 1/2 kg twarogu pół tłustego (w kostkach)
- 1 szklanka cukru pudru
- kilka kropli soku z cytryny
- ok 10 łyżek wiórek kokosowych
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Ubijamy białka wraz ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy 1 szklankę cukru. Do ubitych białek z cukrem dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy użyciu szpatułki.
- Ciasto przedkładamy do blaszki o wymiarach 40×26 cm lub odrobinę mniejszej wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 35-40 minut (do momentu aż się zarumieni i do suchego patyczka) w temperaturze 180-200 stopni. Po upieczeniu odstawaimy do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotowanie masy. Twaróg rozgniatamy widelcem w miseczce i mieszamy z cukrem pudrem. Pozostawiamy na około 5 minut aby cukier się rozpuścił.
- kostkę masła w temperaturze pokojowej ucieramy mikserem na puch, następnie cały czas miskując dodajemy po łyżce twarogu. Całość dokładnie i krótko miksujemy aż powstanie jednolita masa serowa. Pod koniec miksowania dodajemy kilka kropel soku z cytryny. (Musimy pamiętać aby twaróg i masło było w temperaturze pokojowej, inaczej masa może nam się zwarzyć).
- Wystudzony biszkopt wyciągamy z blaszki i przekrajamy na pół, jedną połowę ponownie umieszczamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na spód biszkoptu równomiernie rozsmarowujemy połowę serowej masy.
- Następnie przykrywamy ciasto drugą połówką biszkoptu lekko dociskając go do masy i ponownie smarujemy pozostałą masą.
- Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia