Przepyszna babka ziemniaczana w moim regionie nazywana blacharzem. Wyśmienita w smaku zarówno świeżo po upieczeniu jak i odsmażona na patelni. Smak dzieciństwa, sprawdzony przepis mojego taty. Polecam do wypróbowania z sosem czosnkowym :).
Składniki:
- 3 kg ziemniaków
- 0.5 kg surowego boczku
- 0,4 kg kiełbasy cienkiej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3 łyżki śmietany 18%
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki soli
- 2 średnie cebule
- 3 jajka
- kilka plastrów słoniny
- sos czosnkowy
Przygotowanie:
- ziemniaki obieramy i wraz z cebulą mielimy w maszynce lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach,
- Boczek kroimy w dość drobną kostkę, podsmażamy a następnie dusimy do miękkości,
- kiełbasę kroimy w kostkę,
- do ziemniaków dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy,
- całość wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,
- na wierzch układamy plastry słoniny,
- gotową babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni i pieczemy 2-2,5 godziny sprawdzając i piekąc do suchego patyczka,
Zdjęcia
Witam piekę blacharz od zarania dziejów i bardzo mi smakuje jesli moge dodać to proszę spróbować bez mąki.Pozdrawiam krystyna rytel