Babka ziemniaczana „Blacharz”

Przepyszna babka ziemniaczana w moim regionie nazywana blacharzem. Wyśmienita w smaku zarówno świeżo po upieczeniu jak i odsmażona na patelni. Smak dzieciństwa, sprawdzony przepis mojego taty. Polecam do wypróbowania z sosem czosnkowym :).

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków
  • 0.5 kg surowego boczku
  • 0,4 kg kiełbasy cienkiej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 2 średnie cebule
  • 3 jajka
  • kilka plastrów słoniny
  • sos czosnkowy

Przygotowanie:

  • ziemniaki obieramy i wraz z cebulą mielimy w maszynce lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach,
  • Boczek kroimy w dość drobną kostkę, podsmażamy a następnie dusimy do miękkości,
  • kiełbasę kroimy w kostkę,
  • do ziemniaków dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy,
  • całość wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,
  • na wierzch układamy plastry słoniny,
  • gotową babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni i pieczemy 2-2,5 godziny sprawdzając i piekąc do suchego patyczka,

Zdjęcia

One Comment on “Babka ziemniaczana „Blacharz””

  1. Witam piekę blacharz od zarania dziejów i bardzo mi smakuje jesli moge dodać to proszę spróbować bez mąki.Pozdrawiam krystyna rytel

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *