Wspaniałe danie dla miłośników pierogów i nie tylko :). Mięciutki, kremowy farsz i cienkie ciasto sprawia że pierogi rozpływają się w ustach. Można je podawać z okrasą lub kwaśną śmietaną. Spróbuj i sprawdź w której wersji posmakują Tobie najbardziej :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki na farsz:
- 100 gram kaszy gryczanej,
- 250 gram twarogu półtłustego,
- 1 duża cebula,
- 2 czubate łyżki smalcu lub masła ( ja używam smalcu, lepiej mi smakują, ale to kwestia gustu 🙂 ,
Składniki na ciasto :
- 550 gram mąki pszennej
- ok 300 ml ciepłej wody
- szczypta soli
- 30 ml oleju
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- kaszę gotujemy w osolonej wodzie na miękko, ok 2-3 minuty dłużej niż pokazany czas na opakowaniu,
- ugotowaną kaszę przekładamy do miski,
- na patelni na smalcu podsmażamy pokrojoną w dość drobną kostkę cebulę,
- zeszkloną cebulkę wraz z tłuszczykiem przekładamy do kaszy, dodajemy twaróg i całość ręcznie wyrabiamy do połączenia składników, doprawiamy solą i pieprzem wg uznania,
- W misce lub na stolnicy wyrabiamy ciasto na pierogi, przykrywamy miską lub talerzem aby chwilę odpoczęło,
- w międzyczasie gotujemy osoloną wodę na pierogi ,
- Na oprószonej mąką stolnicy lub blacie rozwałkowujemy cienko ciasto, wykrawamy szklanką koła, nakładamy farsz, zlepiamy,
- gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 3-4 min,
- po wyciągnięciu na talerz polewamy okrasą ( u mnie na smalcu podsmażona kiełbaska ) lub jemy ze śmietaną,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia