Pierogi z kaszą gryczana i twarogiem

Wspaniałe danie dla miłośników pierogów i nie tylko :). Mięciutki, kremowy farsz i cienkie ciasto sprawia że pierogi rozpływają się w ustach. Można je podawać z okrasą lub kwaśną śmietaną. Spróbuj i sprawdź w której wersji posmakują Tobie najbardziej :).

[wp_ad_camp_5]

Składniki na farsz:

  • 100 gram kaszy gryczanej,
  • 250 gram twarogu półtłustego,
  • 1 duża cebula,
  • 2 czubate łyżki smalcu lub masła ( ja używam smalcu, lepiej mi smakują, ale to kwestia gustu 🙂 ,

Składniki na ciasto :

  • 550 gram mąki pszennej
  • ok 300 ml ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 30 ml oleju

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • kaszę gotujemy w osolonej wodzie na miękko, ok 2-3 minuty dłużej niż pokazany czas na opakowaniu,
  • ugotowaną kaszę przekładamy do miski,
  • na patelni na smalcu podsmażamy pokrojoną w dość drobną kostkę cebulę,
  • zeszkloną cebulkę wraz z tłuszczykiem przekładamy do kaszy, dodajemy twaróg i całość ręcznie wyrabiamy do połączenia składników, doprawiamy solą i pieprzem wg uznania,
  • W misce lub na stolnicy wyrabiamy ciasto na pierogi, przykrywamy miską lub talerzem aby chwilę odpoczęło,
  • w międzyczasie gotujemy osoloną wodę na pierogi ,
  • Na oprószonej mąką stolnicy lub blacie rozwałkowujemy cienko ciasto, wykrawamy szklanką koła, nakładamy farsz, zlepiamy,
  • gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 3-4 min,
  • po wyciągnięciu na talerz polewamy okrasą ( u mnie na smalcu podsmażona kiełbaska ) lub jemy ze śmietaną,

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *