Mięciutkie, delikatne placki z ugotowanych ziemniaków to niezbyt oczywiste ale przepyszne połączenie z kapustą kiszoną. Wyśmienicie smakują podane same jak i również z sosem grzybowym czy pieczeniowym 🙂
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 300 gram kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odlewamy i odstawiamy do ostygnięcia,
- kapustę kiszoną odsączamy z nadmiaru wody i siekamy na mniejsze kawałki,
- cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju na patelni
- do dużej miski przeciskamy przez prasę/mielimy ziemniaki, dodajemy posiekaną kapustę, usmażoną cebulkę, mieszamy doprawiamy do smaku solą i pieprzem,
- do powstałej masy wbijamy jajko i dodajemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy,
- ręcznie formujemy kotlety, lekko spłaszczamy i smażymy na oleju po kilka min z obu stron na złocisty kolor
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia