Drożdżowe racuchy z jabłkami to świetny pomysł na banalnie prosty obiad, deser czy kolację. W sam raz dla łasuchów małych i dużych :). Racuszki z tego przepisu zawsze wychodzą puszyste i od lat zajada się nimi cała moja rodzina.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 50 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 3 duże jabłka
- cukier puder do posypania
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Mąkę przesypujemy do dużej miski, dodajemy sól,
- Pośrodku mąki robimy wgłębienie, wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy połową szklanki ciepłego mleka, odstawiamy na ok 10 min,
- Następnie dodajemy jajko, szklankę mleka i całość dokładnie mieszamy,
- Do wymieszanego ciasta dodajemy drobno skrojone jabłka i całość mieszamy,
- miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20-30 min do wyrośnięcia
- Gdy ciasto wyrośnie smażymy ( nakładając łyżką ) na patelni, na rozgrzanym oleju na złocisty kolor,
- podajemy posypane cukrem pudrem
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia