Sycący domowy serowy garnek to świetne danie obiadowe dla miłośników treściwego jedzenia :). Bardzo prosty w przygotowaniu idealny na chłodniejsze dni.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 500 gram mięsa mielonego
- 1 cebula
- pęczek świeżej natki pietruszki
- 1 por
- 3 kubki bulionu warzywnego, u mnie z dwóch kostek, domowych bulionetek https://kasiawgarach.pl/2020/01/02/domowe-bulionetki-kostki-rosolowe/
- 2 kubki surowego makaronu świderki
- 5 trójkątnych serków topionych chohland śmietankowych
- 100 gram sera żółtego, u mnie gouda
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do mięsa mielonego,
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- olej do smażenia,
- mąka pszenna do obtoczenia pulpetów
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- pora kroimy w półplasterki,
- cebulę kroimy w drobną kostkę podsmażamy na oleju aż ładnie się zeszkli,
- do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy cebulkę, jajko, bułkę tartą, doprawiamy solą,pieprzem,słodką papryką i przyprawą do mięsa mielonego, następnie wyrabiamy pulpeciki,
- gotowe pulpeciki obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni z obu stron na złocisty kolor, następnie przekładamy do garnka,
- na patelni podsmażamy pora, gdy się ładnie zeszkli dodajemy go do pulpetów, całość zalewamy bulionem,
- gdy bulion zacznie się gotować, dodajemy surowy makaron, i gotujemy pod przykryciem 5 min co jakiś czas mieszając,
- po tym czasie dodajemy sery i dalej gotujemy pod przykryciem ok 4 minuty do momentu aż makaron będzie miękki, co jakiś czas mieszając,
- gdy makaron będzie miękki, wyłączamy gaz, doprawiamy całość solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki,
- Jeśli danie ma konsystencję dość rzadką wystarczy zostawić je pod przykryciem na kilka minut, wówczas zgęstnieje 🙂
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Dzień dobry, co jakiś czas wpadam na Twoje kucharzenie,bardzo ciekawe przepisy,oby tak dalej, serdecznie pozdrawiam