Serowy garnek

Serowy garnek

Sycący domowy serowy garnek to świetne danie obiadowe dla miłośników treściwego jedzenia :). Bardzo prosty w przygotowaniu idealny na chłodniejsze dni.

Składniki:

  • 500 gram mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • pęczek świeżej natki pietruszki
  • 1 por
  • 3 kubki bulionu warzywnego, u mnie z dwóch kostek, domowych bulionetek https://s9.pl/2020/01/02/domowe-bulionetki-kostki-rosolowe/
  • 2 kubki surowego makaronu świderki
  • 5 trójkątnych serków topionych chohland śmietankowych
  • 100 gram sera żółtego, u mnie gouda
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do mięsa mielonego,
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • olej do smażenia,
  • mąka pszenna do obtoczenia pulpetów

Przygotowanie:

  • pora kroimy w półplasterki,
  • cebulę kroimy w drobną kostkę podsmażamy na oleju aż ładnie się zeszkli,
  • do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy cebulkę, jajko, bułkę tartą, doprawiamy solą,pieprzem,słodką papryką i przyprawą do mięsa mielonego, następnie wyrabiamy pulpeciki,
  • gotowe pulpeciki obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni z obu stron na złocisty kolor, następnie przekładamy do garnka,
  • na patelni podsmażamy pora, gdy się ładnie zeszkli dodajemy go do pulpetów, całość zalewamy bulionem,
  • gdy bulion zacznie się gotować, dodajemy surowy makaron, i gotujemy pod przykryciem 5 min co jakiś czas mieszając,
  • po tym czasie dodajemy sery i dalej gotujemy pod przykryciem ok 4 minuty do momentu aż makaron będzie miękki, co jakiś czas mieszając,
  • gdy makaron będzie miękki, wyłączamy gaz, doprawiamy całość solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki,
  • Jeśli danie ma konsystencję dość rzadką wystarczy zostawić je pod przykryciem na kilka minut, wówczas zgęstnieje 🙂

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *