Torcik budyniowo-bananowy

Prosty w przygotowaniu torcik budyniowo-bananowy to pyszny deser bez pieczenia. Idealnie nadaje się na każdą okazję i zachwyci gości swoim smakiem. 🙂

Składniki:

  • 300 gram biszkoptów deserowych podłużnych
  • 3 banany
  • połówka cytryny
  • 750 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 300 gram masła
  • 2 łyżki kakao
  • 330 ml śmietany 30%
  • 2 fixy do śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • zaparzona kawa rozpuszczalna z mlekiem do nasączenia biszkoptów,
  • kakao do posypania wierzchu tortu

Przygotowanie:

  • do rondelka/garnka wlewamy 500 ml mleka, wsypujemy 3/4 szklanki cukru oraz cukier wanilinowy, gotujemy. W 250 ml mleka rozpuszczamy budynie i mąkę ziemniaczaną, wlewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając, zagotowujemy, gęsty budyń odstawiamy do całkowitego ostygnięcia,
  • zaparzamy w kawę i odstawiamy do ostygnięcia,
  • masło w temperaturze pokojowej miksujemy na gładki puch, dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu,
  • powstałą masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i miksujemy do połączenia się składników,
  • obrane banany kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny,
  • dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie układamy warstwę lekko nasączonych biszkoptów,
  • na biszkopty wykładamy i rozprowadzamy śmietankową masę,
  • na masę śmietankową wykładamy drugą warstwę nasączonych biszkoptów ( w tej warstwie biszkopty powinny być bardziej nasączone niż w pierwszej),
  • na biszkopty wykładamy i rozprowadzamy masę kakaową,
  • na masie kakaowej układamy plasterki bananów,
  • w misce ubijamy na sztywno śmietankę z fixami i cukrem pudrem, następnie wykładamy i rozprowadzamy po wierzchu,
  • gotowy torcik posypujemy kakao i wstawiamy na całą noc do lodówki,

Zdjęcia

One Comment on “Torcik budyniowo-bananowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *