Delikatna i mięciutka babka jogurtowa to pyszny deser na każdą okazję. Jest wilgotna, idealnie smakuje do popołudniowej kawy czy herbaty. Możemy podawać ją obsypaną cukrem pudrem lub polaną lukrem/polewą czekoladową. Babka jogurtowa jest prosta i szybka w przygotowaniu :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 3 jajka w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 budyń o dowolnym smaku u mnie czekoladowy, możemy użyć śmietankowego lub waniliowego,
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki oleju
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Całe jajka ubijamy do momentu aż zwiększą swoją objętość i zbieleją, dodajemy cukier i cukier wanilinowy,
- następnie cały czas miksując dodajemy olej oraz jogurt naturalny,
- na koniec partiami dodajemy przesianą mąkę wraz z budyniem i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy szpatułką,
- gotowe ciasto przelewamy do formy na babkę wysmarowaną masłem i obsypaną kaszą manną,
- babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni i pieczemy ok 50 min do suchego patyczka,
- upieczoną, przestudzoną ale jeszcze lekko ciepłą babkę przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem, lub polewamy lukrem/polewą czekoladową,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
W ktorym momencie dodajemy budyń? Bo w opisie przygotowania nie jest o tym wspomniane.
możemy dodać razem z przesianą mąką. 🙂
Budyń na 3/4 l mleka?
budyń dodajemy sypki do ciasta, wraz z mąką 🙂