Panierowany filet rybny z musztardą i serem

Panierowany filet rybny z musztardą i serem to świetna alternatywa dla tradycyjnej smażonej ryby w panierce. Musztarda która nadaje charakteru rybie oraz wyczuwalny posmak ziół sprawiają iż smakuje wyśmienicie i w mig znika z talerza :). Prosty w przygotowaniu obiad dla całej rodziny, najlepiej smakuje podane z ugotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.

Składniki:

  • 4 duże filety u mnie z mintaja, mogą być z dowolnej ulubionej ryby
  • kilka plasterków żółtego sera
  • ok 3 płaskie łyżki musztardy
  • 3 jajka
  • połówka cytryny
  • mąka pszenna i bułka tarta do obtoczenia ryby
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Odmrożone filety rybne myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół, solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny,
  • Każdy filet z jednej strony smarujemy musztardą i posypujemy ziołami prowansalskimi, przykrywamy plasterkiem sera zamoczonym w roztrzepanym jajku,
  • Następnie panierujemy rybę: obtaczamy ją w mące, zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej,
  • Gotowe filety smażymy na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *