Panierowany filet rybny z musztardą i serem to świetna alternatywa dla tradycyjnej smażonej ryby w panierce. Musztarda która nadaje charakteru rybie oraz wyczuwalny posmak ziół sprawiają iż smakuje wyśmienicie i w mig znika z talerza :). Prosty w przygotowaniu obiad dla całej rodziny, najlepiej smakuje podane z ugotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 4 duże filety u mnie z mintaja, mogą być z dowolnej ulubionej ryby
- kilka plasterków żółtego sera
- ok 3 płaskie łyżki musztardy
- 3 jajka
- połówka cytryny
- mąka pszenna i bułka tarta do obtoczenia ryby
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
- olej do smażenia
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Odmrożone filety rybne myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół, solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny,
- Każdy filet z jednej strony smarujemy musztardą i posypujemy ziołami prowansalskimi, przykrywamy plasterkiem sera zamoczonym w roztrzepanym jajku,
- Następnie panierujemy rybę: obtaczamy ją w mące, zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej,
- Gotowe filety smażymy na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia