Krokiety/naleśniki Ruskie

Krokiety ruskie to smaczne i bardzo proste danie. Przypadnie do gustu miłośnikom ruskich pierogów :). Przygotowujemy je z bardzo podstawowych składników które są w większości Polskich domów :). Mojej rodzinie najlepiej smakują podane w towarzystwie surówki z kiszonej kapusty.

[wp_ad_camp_5]

Składniki na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • ok 2 i 1/3 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Składniki na farsz:

  • 250 gram twarogu półtłustego lub tłustego
  • 1 duża cebula
  • ok 450 gram ziemniaków po obraniu
  • sól, pieprz
  • olej/smalec do smażenia

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • Przygotowujemy farsz: ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, zostawiamy do przestygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, ( ja użyłam smalcu ze względu na lepszy smak, można przesmażyć na oleju ). Do miski/pojemnika przeciskamy przez praskę ziemniaki, dodajemy cebulkę, twaróg. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • rozrabiamy ciasto na naleśniki i smażymy 8 dużych naleśników, następnie usmażone odstawiamy na ok 5 min do lekkiego przestygnięcia, po tym czasie smarujemy naleśniki ruskim farszem i zawijamy jak krokiety, ( ja farsz rozłożyłam sobie w pojemniku równomiernie, następnie podzieliłam go nożykiem na równe 8 części, dzięki temu uzyskałam w miarę jednakową ilość farszu do każdego naleśnika :))
  • gotowe krokiety smażymy na rozgrzanym oleju/smalcu na złocisty kolor z obu stron, gotowe krokiety możemy podawać z ulubioną surówką lub jeść je same,

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

2 Comments on “Krokiety/naleśniki Ruskie”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *