Amerykańskie ciasto na pizze

Pyszne, puszyste amerykańskie ciasto na pizzę. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku :). Są fani cienkiego włoskiego ciasta na pizzę jak i puszystego amerykańskiego, ja zaliczam się do jednego i drugiego grona :). Dziś chcę Wam pokazać przepis który ja bardzo lubię i który często serwuje swoim najbliższym.

Składniki na 2 spody o średnicy 24 cm:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 25 gram świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • ok 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/4 szklanki oliwy/oleju
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól

Przygotowanie:

  • do miski wkruszamy drożdże dodajemy cukier, trochę ciepłego mleka i odstawiamy na ok 20 min do wyrośnięcia,
  • do podrośniętych drożdży wbijamy jajko, dodajemy mąkę i stopniowo wyrabiając ciepłe mleko, pod koniec wyrabiania dodajemy olej/oliwę,
  • wyrobione/ gładkie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 40 min do wyrośnięcia,
  • wyrośnięte ciasto podzieliłam na pół, jedną połówkę rozprowadziłam po nasmarowanej oliwą dnie formy od tortownicy, posmarowałam sosem pomidorowym, wyłożyłam dodatki i zostawiałam jeszcze na ok 5-10 min aby ciasto lekko podrosło,
  • pizzę wstawiłam do rozgrzanego piekarnika i piekłam do momentu aż ser się rozpuścił, dodatki ładnie się zrumieniły i ciasto od spodu było lekko zarumienione, ok 20 min.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

8 Comments on “Amerykańskie ciasto na pizze”

  1. Ciasto super! Puszyste, mięciutkie… w końcu znalazłam to czego szukałam.
    Zamiast świeżych drożdży dodałam w proszku i wyszło ekstra.

  2. Witam, dziękuję za przepis. Od dawna poszukiwałam dobrego przepisu na ciasto na pizzę, to pierwszy jaki mi odpowiada. Mega pulchne i pyszne ciasto, pozdrawiam i polecam wszystkim.

    1. W sieci są strony z przelicznikami gramatury. Ja składniki odmierzam szklanką o pojemności 250 ml 🙂

Skomentuj Monika Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *