Ciasteczka Całuski

Bardzo efektowne ciasteczka które swoim wyglądem przypominają uśmieszki/ całuski :). Proste w przygotowaniu i przede wszystkim smaczne. Cała rodzina była zachwycona, przepis na te ciasteczka dostałam od mojej mamy.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 200 gram margaryny lub masła
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 100 gram jogurtu naturalnego
  • 3-4 jabłka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cynamon
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  • Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy, gotowe zagniecione ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki do schłodzenia,
  • jabłka obieramy i kroimy w ósemki lub mniejsze cząstki,
  • schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok 0,5 cm, następnie szklanką wykrawamy okręgi, kładziemy na każdej połówce okręgu cząstkę jabłka,oprószamy szczyptą cynamonu i „przykrywamy” jabłko pozostałą połówką ciasta,
  • gotowe ciasteczka układamy na blaszce od piekarnika wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok 20 min lub dłużej tak aby ładnie się zarumieniły,
  • upieczone ciasteczka odstawiamy do wystudzenia, przed podaniem oprószamy cukrem pudrem,

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

4 Comments on “Ciasteczka Całuski”

  1. Bardzo szybkie, smaczne i fajne ciasteczka, troszkę jednak wydaje mi się że za dużo maki użyłam, szklanka 250ml około 170g maki.. Wyszły takie troszkę suche, twardawe ale na drugi dzień dzięki jabłka troszkę zmiękły, ale troszeczkę. Kasia jakiej szklanki użyłaś? A może podasz w gramach mąkę? 🙂 i opisz jakie mają być ciasteczka, właśnie twardawe?

    1. Użyłam szklanki o pojemności 250 ml, ciasto tak jak to kruche pierwszego dnia jest lekko twardawe i najlepsze są na drugi dzień :). Jak dostałam przepis to też tak na szklanki, następnym razem jak będę je robić to odmierzę mąkę i postaram się podać konkretną gramaturę.

Skomentuj Pytanie Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *