Bardzo prosty w przygotowaniu pyszny maślany chleb który smakuje wyśmienicie zarówno jako dodatek do kanapek/dań wytrawnych jak i na słodko. Jest to jeden z moich ulubionych chlebowych wypieków, mięciutki na drugi dzień :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 35 gram świeżych drożdży
- 90 gram masła
- ok 250 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- do miski przesypujemy mąkę, po środku robimy wgłębienie w które kruszymy drożdże, zasypujemy cukrem i zalewamy ok 1/3 szklanki ciepłego mleka i odstawiamy na ok 10 min żeby drożdże zaczęły pracować,
- w międzyczasie rozpuszczamy masło i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia,
- gdy drożdże lekko podrosną dodajemy sól i stopniowo wlewając ciepłe mleko zaczynamy wyrabiać ciasto,
- pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy dalej do powstania miękkiego, elastycznego ciasta, wyrobione ciasto wkładamy do miski na dnie lekko oprószonej mąką i posypujemy po wierzchu odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę,
- po tym czasie ciasto lekko wyrabiamy i przekładamy do formy keksowej u mnie o wymiarach 34×12 cm ale może być trochę mniejsza wysmarowanej w środku masłem i obsypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 30 min do wyrośnięcia,
- wyrośnięte ciasto smarujemy po wierzchu pędzelkiem mlekiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 50-60 min do suchego patyczka,
- upieczony chleb jeszcze ciepły wyciągamy z blaszki aby mógł odparować,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia