Prosty torcik truskawkowy

Przepyszny i prosty w przygotowaniu torcik truskawkowy to idealne połączenie biszkoptu z budyniowo-maślanym kremem i sezonowymi truskawkami. Galaretka nadaje lekkiego orzeźwienia. Taki torcik świetnie sprawdzi się na różne okazje jak i na co dzień :).

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 120 gram cukru, ok 3/4 szklanki
  • 120 gram mąki pszennej tortowej ok 1 szklanka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pozostałe składniki:

  • 500 ml mleka
  • 200 gram masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 500 gram truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • ok. filiżanka zaparzonego cappuccino lub gorzkiej herbaty z cytryną do nasączenia biszkoptu
  • opcjonalnie kilka kropli aromatu waniliowego

Przygotowanie:

  • 300 ml mleka wraz z cukrem i cukrem wanilinowym gotujemy, w pozostałych 200 ml rozpuszczamy budyń wraz z mąką, aromat i wymieszany wlewamy do gotującego się mleka intensywnie mieszając aby się nie przypalił, zagotowujemy, gęsty budyń ściągamy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, ( budyń z wierzchu przykrywamy folią spożywczą lub aluminiową aby zapobiec powstaniu kożucha),
  • Upieczenie biszkoptu: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, do ubitych białek dodajemy żółtka, następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 25 min do suchego patyczka, upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, przestygnięty biszkopt wyciągamy z formy, aby był równy przekręcamy go na drugą stronę i ponownie umieszczamy w tortownicy, ściągamy papier do pieczenia z boków tortownicy,
  • umyte truskawki przekroiłam na pół,
  • masło w temperaturze pokojowej miksujemy na gładki puch, dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu, miksujemy aż powstanie jednolita masa,
  • biszkopt w tortownicy lekko nasączamy, następnie wykładamy i równo rozprowadzamy masę maślano-budyniową,
  • na masie układamy przekrojone truskawki lekko je dociskając do masy, ciasto wstawiamy do lodówki,
  • w 500 ml gorącej wody rozpuszczamy truskawkowe galaretki i odstawiamy do przestygnięcia,
  • tężejącą galaretkę rozprowadzamy po truskawkach,
  • gotowy torcik wstawiamy do lodówki na całą noc,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *