Przepyszny i prosty w przygotowaniu torcik truskawkowy to idealne połączenie biszkoptu z budyniowo-maślanym kremem i sezonowymi truskawkami. Galaretka nadaje lekkiego orzeźwienia. Taki torcik świetnie sprawdzi się na różne okazje jak i na co dzień :).
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 120 gram cukru, ok 3/4 szklanki
- 120 gram mąki pszennej tortowej ok 1 szklanka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pozostałe składniki:
- 500 ml mleka
- 200 gram masła
- 1 budyń waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 500 gram truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- ok. filiżanka zaparzonego cappuccino lub gorzkiej herbaty z cytryną do nasączenia biszkoptu
- opcjonalnie kilka kropli aromatu waniliowego
Przygotowanie:
- 300 ml mleka wraz z cukrem i cukrem wanilinowym gotujemy, w pozostałych 200 ml rozpuszczamy budyń wraz z mąką, aromat i wymieszany wlewamy do gotującego się mleka intensywnie mieszając aby się nie przypalił, zagotowujemy, gęsty budyń ściągamy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, ( budyń z wierzchu przykrywamy folią spożywczą lub aluminiową aby zapobiec powstaniu kożucha),
- Upieczenie biszkoptu: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, do ubitych białek dodajemy żółtka, następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 25 min do suchego patyczka, upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, przestygnięty biszkopt wyciągamy z formy, aby był równy przekręcamy go na drugą stronę i ponownie umieszczamy w tortownicy, ściągamy papier do pieczenia z boków tortownicy,
- umyte truskawki przekroiłam na pół,
- masło w temperaturze pokojowej miksujemy na gładki puch, dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu, miksujemy aż powstanie jednolita masa,
- biszkopt w tortownicy lekko nasączamy, następnie wykładamy i równo rozprowadzamy masę maślano-budyniową,
- na masie układamy przekrojone truskawki lekko je dociskając do masy, ciasto wstawiamy do lodówki,
- w 500 ml gorącej wody rozpuszczamy truskawkowe galaretki i odstawiamy do przestygnięcia,
- tężejącą galaretkę rozprowadzamy po truskawkach,
- gotowy torcik wstawiamy do lodówki na całą noc,
Zdjęcia