Sernik Snickers to przepyszne ciasto bez pieczenia. Proste w przygotowaniu, efektowne. Istny raj dla sernikowych łasuchów :). Ciasto znika bardzo szybko!
Składniki:
- 1250 gram twarogu półtłustego (u mnie 5 kostek twarogu po 250 gram)
- 100 gram mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 200 gram cukru
- 150 gram masła lub margaryny
- 200 gram czekolady mlecznej lub deserowej
- 150 gram masła orzechowego
- 1 opakowanie krakersów
- 200 gram orzeszków ziemnych solonych
- 400 gram masy krówkowej kajmakowej
- 1 łyżka śmietany 12 lub 18%
Przygotowanie:
- na dnie blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę krakersów,
- przygotowanie masy serowo-czekoladowej: 150 gram czekolady rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Do miski przekładamy 625 gram twarogu przeciśniętego przez praskę lub zmielonego w maszynce, wbijamy do niego 1 jajko, dodajemy 50 gram mąki ziemniaczanej i 100 gram cukru. Miksujemy aż powstanie jednolita masa. Następnie wlewamy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy aż ładnie się połączy. W garnku rozpuszczamy 100 gram masła lub margaryny, gdy się rozpuści przekładamy do niego masę serowo-czekoladową i cały czas mieszając aby się nie przypaliło doprowadzamy do zagotowania, po zagotowaniu mieszając trzymamy na gazie jeszcze ok 1 min. Gorącą masę rozprowadzamy po krakersach i odstawiamy na bok. Zabieramy się do przygotowania drugiej masy:
- przygotowanie masy serowo-orzechowej: Do miski przekładamy 625 gram twarogu przeciśniętego przez praskę lub zmielonego w maszynce, wbijamy do niego 1 jajko, dodajemy 50 gram mąki ziemniaczanej,100 gram cukru i masło orzechowe. Miksujemy aż powstanie jednolita masa. W garnku rozpuszczamy 50 gram masła lub margaryny, gdy się rozpuści przekładamy do niego masę serowo-orzechową i cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania, po zagotowaniu mieszając trzymamy na gazie jeszcze chwilę. Gorącą masę rozprowadzamy po masie czekoladowej i odstawiamy do wystudzenia,
- na suchej patelni przez chwilę prażymy orzeszki i odstawiamy do wystygnięcia,
- na wierzchu ciasta rozprowadzamy masę kajmakową, posypujemy przestygniętymi orzeszkami,
- u kuchence mikrofalowej wraz ze śmietaną rozpuszczamy pozostałą czekoladę następnie przy pomocy łyżki rozprowadzamy polewę po cieście,
- gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki do schłodzenia,
Zdjęcia
Zrobiłam wszystko jak w przepisie, ciasto stało dobę w lodówce, krakersy się rozmoczyły i ciężko wyjąć pokrojone ciasto z blachy. Smakowo super, na pewno jeszcze kiedyś powtórzę, zamienię jedynie spód. Może kruche ciasto?
można jak najbardziej 🙂