Sernik Snickers

Sernik Snickers

Sernik Snickers to przepyszne ciasto bez pieczenia. Proste w przygotowaniu, efektowne. Istny raj dla sernikowych łasuchów :). Ciasto znika bardzo szybko!

Składniki:

  • 1250 gram twarogu półtłustego (u mnie 5 kostek twarogu po 250 gram)
  • 100 gram mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 200 gram cukru
  • 150 gram masła lub margaryny
  • 200 gram czekolady mlecznej lub deserowej
  • 150 gram masła orzechowego
  • 1 opakowanie krakersów
  • 200 gram orzeszków ziemnych solonych
  • 400 gram masy krówkowej kajmakowej
  • 1 łyżka śmietany 12 lub 18%

Przygotowanie:

  • na dnie blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę krakersów,
  • przygotowanie masy serowo-czekoladowej: 150 gram czekolady rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Do miski przekładamy 625 gram twarogu przeciśniętego przez praskę lub zmielonego w maszynce, wbijamy do niego 1 jajko, dodajemy 50 gram mąki ziemniaczanej i 100 gram cukru. Miksujemy aż powstanie jednolita masa. Następnie wlewamy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy aż ładnie się połączy. W garnku rozpuszczamy 100 gram masła lub margaryny, gdy się rozpuści przekładamy do niego masę serowo-czekoladową i cały czas mieszając aby się nie przypaliło doprowadzamy do zagotowania, po zagotowaniu mieszając trzymamy na gazie jeszcze ok 1 min. Gorącą masę rozprowadzamy po krakersach i odstawiamy na bok. Zabieramy się do przygotowania drugiej masy:
  • przygotowanie masy serowo-orzechowej: Do miski przekładamy 625 gram twarogu przeciśniętego przez praskę lub zmielonego w maszynce, wbijamy do niego 1 jajko, dodajemy 50 gram mąki ziemniaczanej,100 gram cukru i masło orzechowe. Miksujemy aż powstanie jednolita masa. W garnku rozpuszczamy 50 gram masła lub margaryny, gdy się rozpuści przekładamy do niego masę serowo-orzechową i cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania, po zagotowaniu mieszając trzymamy na gazie jeszcze chwilę. Gorącą masę rozprowadzamy po masie czekoladowej i odstawiamy do wystudzenia,
  • na suchej patelni przez chwilę prażymy orzeszki i odstawiamy do wystygnięcia,
  • na wierzchu ciasta rozprowadzamy masę kajmakową, posypujemy przestygniętymi orzeszkami,
  • u kuchence mikrofalowej wraz ze śmietaną rozpuszczamy pozostałą czekoladę następnie przy pomocy łyżki rozprowadzamy polewę po cieście,
  • gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki do schłodzenia,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *