Pyszna, domowa aromatyczna chałka. Jest delikatna i puszysta, zdecydowanie nie da jej się porównać z kupną . U mnie w domu zniknęła zanim zdążyła dobrze ostygnąć 🙂
[wp_ad_camp_5]
Składniki na ciasto:
- 400 gram mąki pszennej
- ok 140 ml letniego mleka
- 60 gram masła
- 60 gram cukru
- 1 jajko i 1 żółtko rozmiar L
- 25 gram świeżych drożdży
- szczypta soli
- do posmarowania chałki : pozostałe białko, 2 łyżki mleka
Składniki na kruszonkę:
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka masła w temp. pokojowej
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- do miski wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki, wlewamy połowę ciepłego mleka i mieszamy. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 10-15 min aż drożdże zaczną pracować,
- masło/margarynę rozpuszczamy i odstawaimy do lekkiego przestygnięcia,
- do gotowego rozczynu wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy jajko i żółtko, roztopione masło i zaczynamy wyrabiać stopniowo dodając pozostałe ciepłe mleko. ( w razie potrzeby możemy podsypać trochę więcej mąki lub dodać mleka),
- ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie i elastyczne, dno miski oprószamy mąką, wkładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 50-60 min do wyrośnięcia,
- po tym czasie ciasto przekładamy na blat/stolnicę oprószoną mąką i jeszcze chwilę wyrabiamy, następnie dzielimy na 3 równe części,
- z każdej części formujemy/rolujemy wałek na długość ok 40 cm,
- z gotowych wałków ciasta wyplatamy chałkę pamiętając aby końce ciasta dobrze ze sobą ugnieść i zlepić oraz zawinąć pod spód,
- gotową chałkę przekładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 15 min do wyrośnięcia,
- w tym czasie przygotowujemy kruszonkę: przekładamy wszystkie składniki do miseczki i wyrabiamy kruszonkę palcami,
- pozostałe białko jaja roztrzepujemy z mlekiem, smarujemy nim chałkę sylikonowym pędzelkiem i posypujemy po wierzchu kruszonką,
- chałkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni ( góra-dół) i pieczemy ok 30 min aż ładnie się zarumieni do suchego patyczka,
- po upieczeniu chałkę studzimy na kratce,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
idealna chałka
Super chałka, często korzystam z tego przepisu
Kiedy ta szczypta soli?
ja po prostu wsypuje do mąki 🙂