Bardzo prosta i pyszna imprezowa przekąska która zniknie ze stołu w mgnieniu oka! :). Pyszne kuleczki z ciasta pizzowego z farszem z cebulki, kiełbasy i kapusty kiszonej to pomysł który powstał w mojej głowie spontanicznie a wywołał furorę wśród rodziny i znajomych :). Podawajcie koniecznie z domowej roboty sosem czosnkowym!. Mniam…
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta na pizzę
- 500 gram kapusty kiszonej
- 2-3 kiełbaski śląskie
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- smalec/olej do smażenia ( ja używam smalcu, wg mnie farsz jest smaczniejszy 🙂
- https://kasiawgarach.pl/2019/07/10/sos-czosnkowy-sprawdzony-przepis/
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- kapustę odsączamy i siekamy. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę.,
- na patelni na rozgrzanym smalcu/oleju podsmażamy cebulkę, gdy się zeszkli dodajemy kiełbasę i smażymy ok 3-4 minuty aż kiełbaska się ładnie podsmaży, następnie dodajemy posiekaną kapustę i smażymy wszystko kilka minut od czasu do czasu mieszkając. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy farsz odstawiamy do przestudzenia,
- gdy farsz wystygnie rozwijamy ciasto na pizzę, dzielimy na mniejsze kawałki kwadraty,
- każdy kawałek ciasta lekko rozciągamy w dłoni, łyżką na środek nakładamy porcję farszu i zawijamy ciasto do środka tworząc kuleczki i kładziemy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia złączeniem w dół.,
- gotowe kuleczki smarujemy przy pomocy pędzelka roztrzepanym jajkiem i wsadzamy do nagrzanego piekarnika. Kuleczki pieczemy do momentu aż ładnie się zrumienią.
- gotowe kuleczki podajemy na ciepło lub na zimno z sosem czosnkowym
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Zachwyciły mnie Pani kuleczki i na pewno je wypróbuję, ale ponieważ mam w lodówce 2 ciasta francuskie do zużycia zastanawiam się, czy można byłoby je użyć do tych kuleczek?
Można spróbować 🙂