Smaki mojego dzieciństwa. Panierowana cukinia :). Banalnie prosta w przygotowaniu. Bardzo smaczna jako przekąska lub kolacja. Polecam podać z ulubionym ketchupem lub domowej roboty sosem czosnkowym :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1 średnia młoda cukinia
- 3 średnie jajka
- bułka tarta do panierki
- przyprawy: sól, pieprz, lub przyprawa typu vegeta
- olej do smażenia
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- cukinię kroimy w plasterki o grubości ok 1 cm z ukosa, ( wtedy będą większe),
- następnie przyprawiamy je z obu stron solą i pieprzem lub vegetą, zostawiamy na ok godzinę aż cukinia puści soki,
- po tym czasie z cukinii zlewamy sok który puściła do szklanki lub miseczki. Panierujemy w bułce tartej, jajku i ponownie w bułce tartej,
- tak opanierowaną cukinię smażymy na patelni na rozgrzanym oleju na rumiano obu stron. Gdy jest podsmażona podlewamy częścią zlanego wcześniej soku i dusimy pod przykryciem aż cukinia zmięknie ok. 2-3 minuty. Możemy sprawdzić miękkość nakłuwając widelcem. ( Jeżeli brakuje soku możemy podlać przegotowaną wodą).,
- tak usmażoną cukinię możemy podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym.,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia