Panierowana cukinia

Smaki mojego dzieciństwa. Panierowana cukinia :). Banalnie prosta w przygotowaniu. Bardzo smaczna jako przekąska lub kolacja. Polecam podać z ulubionym ketchupem lub domowej roboty sosem czosnkowym :).

Składniki:

  • 1 średnia młoda cukinia
  • 3 średnie jajka
  • bułka tarta do panierki
  • przyprawy: sól, pieprz, lub przyprawa typu vegeta
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • cukinię kroimy w plasterki o grubości ok 1 cm z ukosa, ( wtedy będą większe),
  • następnie przyprawiamy je z obu stron solą i pieprzem lub vegetą, zostawiamy na ok godzinę aż cukinia puści soki,
  • po tym czasie z cukinii zlewamy sok który puściła do szklanki lub miseczki. Panierujemy w bułce tartej, jajku i ponownie w bułce tartej,
  • tak opanierowaną cukinię smażymy na patelni na rozgrzanym oleju na rumiano obu stron. Gdy jest podsmażona podlewamy częścią zlanego wcześniej soku i dusimy pod przykryciem aż cukinia zmięknie ok. 2-3 minuty. Możemy sprawdzić miękkość nakłuwając widelcem. ( Jeżeli brakuje soku możemy podlać przegotowaną wodą).,
  • tak usmażoną cukinię możemy podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym.,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *