Sos pieczarkowo-śmietanowy

Pyszny sos pieczarkowo-śmietanowy. Delikatny i kremowy, bez użycia mąki. Idealny jako dodatek do wielu dań obiadowych, do mięs, makaronu, kopytek czy ziemniaków. Palce lizać !.

Składniki:

  • 500 gram pieczarek
  • 1 duża cebula
  • dwa większe ząbki czosnku
  • 400 ml kwaśnej śmietany 12 lub 18%
  • pół pęczka koperku
  • sól, pieprz
  • olej lub oliwa do smażenia

Przygotowanie:

  • cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę,
  • umyte i osuszone pieczarki kroimy w mniejsze kawałki/kostkę, koperek siekamy,
  • na patelni na rozgrzanym oleju/oliwie podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem, gdy ładnie się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy kilka minut co jakiś czas mieszając do momentu aż pieczarki się usmażą,
  • doprawiamy do smaku solą i pierzem, dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy. Całość dusimy chwilę aby śmietana się lekko zredukowała.
  • Na koniec dodajemy posiekany koperek, mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą lub pieprzem,

Zdjęcia

One Comment on “Sos pieczarkowo-śmietanowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *