Placki z cukinii i marchewki, delikatne, mięciutkie wewnątrz a chrupiące zewnątrz.! Mniam, Cała rodzina wcinała aż im się uszy trzęsły :). Zawsze w moim domu gdy sezon na cukinię w pełni.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1 młoda średniej wielkości cukinia
- 1 większa marchewka
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 6-7 łyżek mąki pszennej
- sól, pieprz,
- olej rzepakowy do smażenia
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- cebule pokroiłam w kostkę, czosnek przecisnęłam przez praskę i podsmażyłam na patelni na rozgrzanym oleju,
- z umytej cukinii odkrawamy końcówki, przecinamy wzdłuż i wydrążamy gniazda nasienne.
- Cukinie i obraną marchewkę ścieramy do miski na tarce o dużych oczkach, dodajemy przesmażoną cebulę, mąkę, wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. W razie potrzeby możemy dosypać więcej mąki.
- tak przygotowaną masę wykładamy łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem. Formujemy placki, smażymy na rumiano z obydwu stron,
- po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Uwielbiam <3!
Ile sztuk wychodzi z przepisu?
Oj już nie pamiętam. Ale najadły się 3 dorosłe osoby. Jeśli potrzebuje Pani więcej można zrobić z półtorej lub podwójnej proporcji 🙂
Dziękuje 😊