Krokiety z farszem warzywno-jajecznym to świetny pomysł na pyszny bezmięsny obiad. Proste w przygotowaniu, z podstawowych składników. Danie bardzo sycące. Cała rodzina się zajadała :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 11-12 usmażonych naleśników
- 1 duży por
- 5 jaj
- pół puszki kukurydzy
- ok 150 gram sera żółtego w kawałku
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta
- jajka do panierowania, ja zużyłam 5
- olej do smażenia
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy z łupiny,
- smażymy naleśniki i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia,
- umytego pora kroimy w cienkie półplasterki i sparzamy wrzątkiem,
- ser trzemy na tarce o większych oczkach, obrane jajka kroimy w kostkę,
- do dużej miski przekładamy ser, por, odsączoną kukurydzę oraz jajka. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z majonezem aż wszystkie składniki farszu się z sobą połączą,
- łyżkę farszu rozsmarowujemy na naleśniku a następnie zawijamy tworząc krokieta.,
- krokiety panierujemy obtaczając je w roztrzepanym jajku i bułce tartej,
- gotowe krokiety smażymy na patelni na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obydwu stron,
- możemy podawać same lub z ketchupem czy sosem czosnkowym,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Świetny pomysł na te krokiety. W ogóle sypie pani jak z rękawa fantastycznymi przepisami. Wiele z nich wykorzystam. Dziękuję.
Dziękuje bardzo :). Pozdrawiam Serdecznie 🙂