Ciasto jogurtowe-kubeczkowe przygotujemy bez użycia miksera. Idealne pod każde owoce. Wyśmienicie smakuje ze świeżymi, sezonowymi owocami jak i z syropu :). Owoce nie opadają. Wszystkie składniki odmierzamy kubeczkiem po jogurcie :). Banalnie proste!
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 4 jajka
- 1 jogurt naturalny o pojemności 400 ml. Kubek po jogurcie myjemy i odmierzamy nim kolejne składniki;
- 1 kubek oleju rzepakowego
- 1 kubek cukru
- 3 kubki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- dowolne owoce, u mnie puszka brzoskwiń
- cukier puder do posypania wierzchu ciasta
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt, olej. Dokładnie mieszamy, ja użyłam drewnianej łyżki.
- umytym i wytartym do sucha kubkiem odmierzamy cukier, mieszamy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i stopniowo po jednym kubku mąki, mieszając do powstania jednolitego, gęstego ciasta.
- gotowe ciasto wylewamy i rozprowadzamy po blaszce o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- na wierzchu ciasta wykładamy owoce, u mnie odsączone z syropu i pokrojone brzoskwinie,
- ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 50-60 min do momentu aż ciasto ładnie się zrumieni. Do suchego patyczka.
- upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Taki zakalec dawno mi już nie wyszedł…
niestety w ciastach jogurtowych czasem może tak się zdarzyć :(. Czy jajka i jogurt były w temperaturze pokojowej ??