Pulpeciki w sosie serowo-śmietankowym

Pulpeciki w sosie serowo-śmietankowym

Pulpeciki w sosie serowo-śmietanowym to świetny pomysł na prosty i szybki w przygotowaniu obiad. Syty posiłek dla całej rodziny z łatwo dostępnych składników. Idealny na każdą porę roku. Moim domownikom bardzo zasmakowały i jeszcze nie raz sięgnę po ten przepis :).

Składniki:

  • ok. 400-500 gram mięsa mielonego
  • ok. 300-350 gram makaronu u mnie kokardki
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 gram serka topionego śmietankowego
  • pęczek szczypiorku
  • sól, przyprawa do mięsa mielonego, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • mięso mielone przełożyłam do miski. Doprawiłam solą, pieprzem, i przyprawą do mięsa mielonego. Wyrobiłam ręcznie tak aby mięso połączyło się z przyprawami. Następnie uformowałam niezbyt duże kuleczki.
  • szczypiorek siekamy,
  • na patelni na rozgrzanym oleju podsmażyłam pulpeciki na rumiano. Gdy mięso się usmażyło dodałam śmietanę i serki topione. Na małym ogniu całość podsmażałam co jakiś czas mieszając do momentu aż serki się rozpuszczą i powstanie jednolity sosik.
  • w międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzając makaron zostawiamy ok 3/4 szklanki wody.
  • gotowy sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z odlanym makaronem. Dolewamy trochę pozostałej z makarony wody jeśli sos wydaje nam się zbyt gęsty. ( ja dodałam ok 3/4 szklanki). Na koniec danie Posypujemy szczypiorkiem.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *