Pulpeciki w sosie serowo-śmietanowym to świetny pomysł na prosty i szybki w przygotowaniu obiad. Syty posiłek dla całej rodziny z łatwo dostępnych składników. Idealny na każdą porę roku. Moim domownikom bardzo zasmakowały i jeszcze nie raz sięgnę po ten przepis :).
Składniki:
- ok. 400-500 gram mięsa mielonego
- ok. 300-350 gram makaronu u mnie kokardki
- 200 ml śmietanki 30%
- 200 gram serka topionego śmietankowego
- pęczek szczypiorku
- sól, przyprawa do mięsa mielonego, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- mięso mielone przełożyłam do miski. Doprawiłam solą, pieprzem, i przyprawą do mięsa mielonego. Wyrobiłam ręcznie tak aby mięso połączyło się z przyprawami. Następnie uformowałam niezbyt duże kuleczki.
- szczypiorek siekamy,
- na patelni na rozgrzanym oleju podsmażyłam pulpeciki na rumiano. Gdy mięso się usmażyło dodałam śmietanę i serki topione. Na małym ogniu całość podsmażałam co jakiś czas mieszając do momentu aż serki się rozpuszczą i powstanie jednolity sosik.
- w międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzając makaron zostawiamy ok 3/4 szklanki wody.
- gotowy sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z odlanym makaronem. Dolewamy trochę pozostałej z makarony wody jeśli sos wydaje nam się zbyt gęsty. ( ja dodałam ok 3/4 szklanki). Na koniec danie Posypujemy szczypiorkiem.
Zdjęcia