Pyszne domowe drożdżowe bułeczki z dżemem. Puszyste i mięciutkie, bardzo proste w przygotowaniu. Idealnie smakują ze szklanką zimnego mleka lub gorącego kakao :). Wyśmienite na drugie śniadanie, deser, przekąskę czy kolacje. Znikną z talerza w mgnieniu oka !.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 kostki świeżych drożdży 25 gram
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko ( białko zostawiamy do posmarowania bułeczek)
- 4 pełne łyżki cukru
- 60 gram roztopionej margaryny/masła
- mały słoik gęstego dżemu lub marmolady
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- rozczyn z drożdży: do wysokiej szklanki lub miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, całość mieszamy z 1/3 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10 min aż rozczyn zwiększy swoją objętość,
- przygotowanie ciasta: rozpuszczamy masło/margarynę w rondelku i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia,
- do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier, wlewamy rozczyn drożdży, wbijamy jajko i żółtko, wlewamy pozostałe mleko, wyrabiamy ciasto, pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczony tłuszcz, ( w razie potrzemy możemy dodać więcej mąki), gotowe ciasto wkładamy do miski na dnie obsypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1-1,5 godziny,
- po tym czasie ciasto ponownie krótko zagniatamy i dzielimy na ok 12 równych części.
- każdą część ciasta rozpłaszczyłam w dłoni, nałożyłam łyżeczkę dżemu i delikatnie skleiłam brzegi ciasta do środka.
- tak przygotowane bułeczki ułożyłam na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem ciasta do dołu. Przykryłam ściereczką i odstawiłam na ok 15 min.
- po tym czasie gotowe bułeczki posmarowałam pozostałym białkiem wymieszanym z odrobiną mleka.
- bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 20-25 min do momentu aż ładnie się zrumienią.
- upieczone odstawiamy do przestudzenia,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia