Domowe kluski ziemniaczane/śląskie z notatnika mamy

Pyszne, domowe kluski ziemniaczane/śląskie. Bardzo proste w przygotowaniu. Mi zawsze smakiem kojarzą się z domem rodzinnym. Często przygotowywała je moja mama na weekend gdy zostały nam ugotowane ziemniaki z tygodnia. Podane z ulubionym sosikiem smakują wybornie :).

Składniki:

  • ugotowane ziemniaki, u mnie ok 920 gram
  • mąka/skrobia ziemniaczana, u mnie wyszło 1,5 szklanki
  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej
  • sól

Przygotowanie:

  • ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski. następnie dłonią lekko dociskamy i wyrównujemy w misce. Dzielimy na cztery równe części. Jedną część ziemniaków wyciągamy na wierzch. W jej miejsce wsypujemy skrobie/mąkę ziemniaczaną tak aby była na równi z ziemniakami. Dodajemy mąkę pszenną, solimy i zagniatamy.
  • z zagniecionego ciasta odrywamy kawałki a następnie w dłoniach formujemy z nich kuleczki które lekko spłaszczamy i na środku robimy palcem dołeczek/lekkie wgłębienie.
  • gotowe kluseczki układamy na tacce lekko oprószonej mąką. W międzyczasie zagotowujemy wodę w większym garnku.
  • tak przygotowane kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy partiami na małym ogniu ok 3 minuty od ich wypłynięcia. Następnie wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. Podajemy z ulubionymi dodatkami

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

One Comment on “Domowe kluski ziemniaczane/śląskie z notatnika mamy”

Pozostaw odpowiedź Karina Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *