Sałatka makaronowa z tuńczykiem i cieciorką jest pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu. Idealna dla miłośników tuńczyka. Świetnie się sprawdzi jako kolacja lub jedna z imprezowych przekąsek.
Składniki:
- 2 szklanki drobnego makaronu u mnie malutkie muszelki
- 2 małe puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 puszka ciecierzycy
- ok 3/4 puszki kukurydzy
- 3-4 ogórki gruntowe
- 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
- tuńczyka odsączamy z zalewy a następnie lekko rozdrabniamy przy pomocy widelca,
- obrane ogórki pozbawiamy gniazd nasiennych a następnie kroimy w drobną kostkę,
- do dużej miski przekładamy przestudzony makaron, pokrojonego ogórka, rozdrobnionego tuńczyka oraz odcedzoną cieciorkę i kukurydzę.
- całość razem mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem następnie dokładnie mieszamy z majonezem oraz jogurtem,
- gotową sałatkę przekładamy do mniejszej miski. Możemy podawać od razu lub wcześniej schłodzić trochę w lodówce.
Zdjęcia
Witam Kasiu musze przyznac ze masz wspaniala strone z przepisami.
Chetnie zagladam do twoich przepisow.
Sa bardzo interesujace.
Dziekuje Ci bardzo ze moge z twojej strony kozystac,
Serdecznie Pozdrawiam Elzbieta
Dwie szklanki surowego czy już ugotowanego makaronu?