Ciasto tulipan jest przepyszne i bardzo efektowne. Pięknie się prezentuje i wzbudza zachwyt gości. Stary sprawdzony przepis który znalazłam w zapiskach kulinarnych mojej mamy. Pamiętam ten smak z dzieciństwa. Lubię powracać do klasycznych przepisów i ciast które zawsze cieszą się uznaniem wśród domowników i moich gości.
Składniki na ciasto:
- 9 jaj L
- 1 i 1/2 szklanki cukru, składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej plus 2 łyżki
- 3/4 szklanki oleju
- 4 łyżki sypkiego maku
- 1,5 łyżki kakao
- 1 kisiel wiśniowy
Składniki na masę:
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 2 galaretki wiśniowe
Przygotowanie:
- białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy. Do ubitych białek dodajemy olej a następnie 1 i1/2 szklanki mąki wymieszanej wraz z proszkiem do pieczenia. Miksujemy krótko, do połączenia się składników.
- Ciasto dzielimy na 4 części. Jedna część ma być odrobinę mniejsza.
- Do tej mniejszej części ciasta dodajemy wszystkie żółtka plus dwie łyżki mąki. Do drugiej części ciasta dodajemy mak, do trzeciej kakao a do czwartek wsypujemy kisiel. Każdą część ciasta w misce/talerzu dokładnie mieszamy. Sprawdzamy aby wszystkie kolory ciast miały taką samą konsystencję. Jeśli któraś część ciasta jest za rzadka dodajemy odrobinę mąki a jeśli za gęsta to odrobinę mleka.
- Na spód blachy do pieczenia o wymiarach 40×26 cm wyłożonej papierem do pieczenia łyżką nakładamy 1-2 łyżki jasnego ciasta w sześciu miejscach. . Kolejno na ciasto jasne wykładamy po łyżce-dwie ciasta kakaowego, następnie makowego i z kisielem. Tak powtarzamy warstwy do wykończenia ciast.
- gotowe ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni góra-dół i pieczemy ok 40 min do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- w międzyczasie galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia,
- wystudzone ciasto wyjmujemy z blaszki i przekrawamy na pół. Jedną spód ciasta ponownie układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy do niej przestudzone ale jeszcze nie tężejące galaretki. Miksujemy do połączenia się składników.
- tężejącą masę śmietanową wykładamy i rozprowadzamy po cieście. Przykrywamy drugim blatem ciasta lekko dociskając.
- Tak przygotowane ciasto wstawiamy na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki aby dobrze stężało.
Zdjęcia








