Pyszne ciasto z zsiadłym mlekiem i owocami. Przepis na nie dostałam od mojej mamy przyjaciółki. Lekkie i puszyste. Idealne na co dzień do kawy lub herbaty. Możemy użyć dowolnych ulubionych owoców. Szybkie i proste w przygotowaniu. Z łatwo dostępnych i tanich składników. Bardzo lubię takie przepisy i często po nie sięgam.
Składniki:
- 4 jaja L
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 400 gram zsiadłego mleka
- 1 szklanka oleju
- 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok pół kg owoców u mnie sezonowe; agrest i czerwona porzeczka
Przygotowanie:
- całe jajka wraz z cukrem miksujemy na puszysta masę aż podwoją swoją objętość.
- następnie cały czas miksując dodajemy olej oraz zsiadłe mleko. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników.
- następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i chwilę miksujemy aby powstało gładkie, gęste ciasto,
- gotowe ciasto przekładamy i równomiernie rozprowadzamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem o wymiarach 36×24 cm. Na wierzch ciasta wykładamy wcześniej umyte i osuszone owoce,
- gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 50 min do suchego patyczka,
- po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Wskazówki:
- wszystkie składniki do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej,
- jeśli używamy owoców które puszczają dużo soku/wody np. truskawki warto wcześniej obsypać je bułką tartą.
Zdjęcia