Ciasto cycki murzynki to prawdziwy klasyk wśród ciast. Stary, sprawdzony przepis z zeszytu mojej mamy. Bardzo lubię powracać do czasów mojego dzieciństwa i odtwarzać te smaki. Biszkopt czekoladowy możemy zamienić na klasyczny jasny, wg upodobań. Ja robiłam tradycyjną polewę czekoladową wg przepisu mojej mamy. Możemy ją zamienić na rozpuszczoną czekoladę z odrobiną mleka lub śmietany.
[wp_ad_camp_5]
Składniki na czekoladowy biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru, składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml
- 1 cukier wanilinowy
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki
Składniki na ciasto kokosowo-makowe:
- 6 białek jaj
- 100 gram wiórek kokosowych
- 1 szklanka maku sypkiego
- 1/2 szklanki cukru
Składniki na masę:
- 1/2 litra mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 6 żółtek
- 6 łyżek cukru
- 200 gram masła
Pozostałe składniki:
- biszkopty
- dżem wiśniowy, truskawowy lub porzeczkowy
- rodzynki
- polewa czekoladowa: 1/3 kostki margaryny, 1 czubata łyżka kakao, 1 łyżka wody, 4 czubate łyżki cukru. Ja do ciasta zrobiłam podwójną porcję polewy.
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Ugotowanie budyniu: do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier i gotujemy. Do żółtek wsypujemy budynie, dodajemy odrobinę mleka i mieszamy. Tak przygotowaną masę jajeczną wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszając zagotowujemy ją. Powstały budyń ściągamy z gazu, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia,
- Pieczemy biszkopt, ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cały czas miksując cukier, żółtka, wodę. Wyłączamy mikser, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, całość delikatnie mieszamy i wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36×24 cm i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30 min do suchego patyczka, upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia, po wystudzeniu ciasto wyjmujemy z blaszki i delikatnie odklejamy od papieru do pieczenia,
- Pieczenie ciasta kokosowo-makowego: białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do ubitych białek z cukrem dodajemy wiórki kokosowe i mak, delikatnie mieszamy przy użyciu szpatułki. Gotowe ciasto przelewamy do blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożeonej papierem do pieczenia. Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół). Ciasto pieczemy ok 30-35 min do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawaimy do całkowitego ostygnięcia. Po wystudzeniu ciasto wyjmujemy z blaszki i delikatnie odklejamy od papieru do pieczenia,
- Przygotowanie masy: miękkie masło ucieramy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy budyniowej. Miksujemy chwilę aż powstanie jednolita masa.
- Składanie ciasta: na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia kładziemy biszkopt. Po biszkopcie smarujemy dżemem, wykładamy ciasto makowo-kokosowe. ( Moje ciasto wypadło mi z rąk i dlatego jest takie pokruszone 🙁 ). Po cieście makowo kokosowym rozprowadzamy naszą masę budyniową. Na masę budyniową wykładamy biszkopty, możemy wcześniej je lekko nasączyć w mleku lub innym ulubionym pączu.
- Do rondelka przełożyłam wszystkie składniki na polewę, gotowałam cały czas mieszając do momentu aż tłuszcz się roztopił i wszystkie składniki dobrze się z sobą połączyły. Na biszkopty wylewamy gęstniejącą polewę czekoladową i układamy po jednej rodzynce na każdym biszkopcie.
- gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki do schłodzenia.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Masy wyszły tak gęste że musiałam je dociskać przy wykładaniu na blachę. Wyszły bardzo niskie i bardzo spieczone. Co zrobiłam nie tak?
czy trzymała się Pani dokładnych proporcji ?
U mnie ten sam problem…masy mega gęste i niskie ,ciężko je było wymieszać i wyłożyć na blaszkę 😒
Masa budyniowa wyszła okropna z grudkami 😭 nie umiałam uratować
Masa budyniowa również mi nie wyszła ,zważyła mi się….do wyrzucenia była. Musiałam robić nowy budyń,domowy po swojemu…
Czy mak ma byc suchy? Taki sypki z paczki?
sypki z paczki 🙂
Moje ciasto wyszło świetne, masa pozytywnie mnie zaskoczyła, budyń był dość rzadki, a masa się nie zważyła 😉ciacho jest pyszne, zapisuję ten przepis na kolejny raz😉
Moje ciasta wyszły super również budyń wyszedł doskonale ciasto rewelacja biszkopty moczyłam w galaretce wiśniowej