Domowy dżem winogronowy

Domowy dżem winogronowy. Pyszny i prosty w przygotowaniu. Bez żadnych ulepszaczy i dodatków typu cukry żelujące. Dość pracochłonny jednak uważam że warto wypróbować jeśli obrodził nam winogron. Super alternatywa jeśli nie zamierzamy nastawiać wina i zastanawaimy się co począć z winogronem. Dżem wyszedł mi gęsty, lekko kwaskawy. Idealnie nadaje się jako dodatek do różnego rodzaju ciast np. pleśniak.

Składniki:

  • winogrona u mnie ciemne
  • cukier, u mnie zwykły kryształ

Przygotowanie:

  • zerwane winogrona oddzielamy od gałązek, myjemy na durszlaku i przekładamy do garnków.
  • winogrona gotujemy dość często mieszając do momentu aż się rozpadną. Odstawaimy do przestudzenia.
  • gdy przestygną przecieramy przez sito aby pozbyć się pestek oraz skórek.
  • przecedzony miąsz słodzimy, ilośc wedle upodobań. Ja na tą ilość winogron użyłam 2 kg cukru kryształ. zaczynamy gotować na małym gazie dość często mieszając aby nie przypalić. Gotujemy/smażymy aż woda odparuje a dżem zrobi się gęsty. Ja z racji ograniczonego czasu swoje dżemy smażyłam 3 dni. Codziennie po ok 1-1,5 h. Możemy rozłożyć smażenie dżemu na cały dzień w zależności ile mamy czasu :).
  • gdy konsystecja dżemu będzie już nam odpowiadała szykujemy słoiki. Mi docelowo wyszedł jeden duży garnek dżemu. Słoiki myjemy i wycieramy do sucha.
  • dżem zagotowujemy. Ja słoiki układałam po 3-4 sztuki na dużym talerzu. Przygrzewałam ok 1 minuty w kuchence mikrofalowej. Do ciepłych słoików nakładamy gorący dżem. Wycieramy ranty słoików do sucha, zakręcamy zakrętkę i układamy na ściereczce do góry dnem a następnie przykrywamy szczelnie kocem. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej czekamy do kolejnego dnia. Dzięki przygrzewaniu słoików i przykryciu kocem zwiększamy prawdopodobieństwo że słoiki dobrze się zamkną i nie będziemy musieli ich dodatkowo pasteryzować.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.