Ciasto cycki murzynki

Ciasto cycki murzynki to prawdziwy klasyk wśród ciast. Stary, sprawdzony przepis z zeszytu mojej mamy. Bardzo lubię powracać do czasów mojego dzieciństwa i odtwarzać te smaki. Biszkopt czekoladowy możemy zamienić na klasyczny jasny, wg upodobań. Ja robiłam tradycyjną polewę czekoladową wg przepisu mojej mamy. Możemy ją zamienić na rozpuszczoną czekoladę z odrobiną mleka lub śmietany.

Składniki na czekoladowy biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru, składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki

Składniki na ciasto kokosowo-makowe:

  • 6 białek jaj
  • 100 gram wiórek kokosowych
  • 1 szklanka maku sypkiego
  • 1/2 szklanki cukru

Składniki na masę:

  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 200 gram masła

Pozostałe składniki:

  • biszkopty
  • dżem wiśniowy, truskawowy lub porzeczkowy
  • rodzynki
  • polewa czekoladowa: 1/3 kostki margaryny, 1 czubata łyżka kakao, 1 łyżka wody, 4 czubate łyżki cukru. Ja do ciasta zrobiłam podwójną porcję polewy.

Przygotowanie:

  • Ugotowanie budyniu: do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier i gotujemy. Do żółtek wsypujemy budynie, dodajemy odrobinę mleka i mieszamy. Tak przygotowaną masę jajeczną wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszając zagotowujemy ją. Powstały budyń ściągamy z gazu, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia,
  • Pieczemy biszkopt, ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cały czas miksując cukier, żółtka, wodę. Wyłączamy mikser, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, całość delikatnie mieszamy i wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36×24 cm i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30 min do suchego patyczka, upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia, po wystudzeniu ciasto wyjmujemy z blaszki i delikatnie odklejamy od papieru do pieczenia,
  • Pieczenie ciasta kokosowo-makowego: białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do ubitych białek z cukrem dodajemy wiórki kokosowe i mak, delikatnie mieszamy przy użyciu szpatułki. Gotowe ciasto przelewamy do blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożeonej papierem do pieczenia. Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół). Ciasto pieczemy ok 30-35 min do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawaimy do całkowitego ostygnięcia. Po wystudzeniu ciasto wyjmujemy z blaszki i delikatnie odklejamy od papieru do pieczenia,
  • Przygotowanie masy: miękkie masło ucieramy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy budyniowej. Miksujemy chwilę aż powstanie jednolita masa.
  • Składanie ciasta: na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia kładziemy biszkopt. Po biszkopcie smarujemy dżemem, wykładamy ciasto makowo-kokosowe. ( Moje ciasto wypadło mi z rąk i dlatego jest takie pokruszone 🙁 ). Po cieście makowo kokosowym rozprowadzamy naszą masę budyniową. Na masę budyniową wykładamy biszkopty, możemy wcześniej je lekko nasączyć w mleku lub innym ulubionym pączu.
  • Do rondelka przełożyłam wszystkie składniki na polewę, gotowałam cały czas mieszając do momentu aż tłuszcz się roztopił i wszystkie składniki dobrze się z sobą połączyły. Na biszkopty wylewamy gęstniejącą polewę czekoladową i układamy po jednej rodzynce na każdym biszkopcie.
  • gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki do schłodzenia.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *