Domowy dżem winogronowy. Pyszny i prosty w przygotowaniu. Bez żadnych ulepszaczy i dodatków typu cukry żelujące. Dość pracochłonny jednak uważam że warto wypróbować jeśli obrodził nam winogron. Super alternatywa jeśli nie zamierzamy nastawiać wina i zastanawaimy się co począć z winogronem. Dżem wyszedł mi gęsty, lekko kwaskawy. Idealnie nadaje się jako dodatek do różnego rodzaju ciast np. pleśniak.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- winogrona u mnie ciemne
- cukier, u mnie zwykły kryształ
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- zerwane winogrona oddzielamy od gałązek, myjemy na durszlaku i przekładamy do garnków.
- winogrona gotujemy dość często mieszając do momentu aż się rozpadną. Odstawaimy do przestudzenia.
- gdy przestygną przecieramy przez sito aby pozbyć się pestek oraz skórek.
- przecedzony miąsz słodzimy, ilośc wedle upodobań. Ja na tą ilość winogron użyłam 2 kg cukru kryształ. zaczynamy gotować na małym gazie dość często mieszając aby nie przypalić. Gotujemy/smażymy aż woda odparuje a dżem zrobi się gęsty. Ja z racji ograniczonego czasu swoje dżemy smażyłam 3 dni. Codziennie po ok 1-1,5 h. Możemy rozłożyć smażenie dżemu na cały dzień w zależności ile mamy czasu :).
- gdy konsystecja dżemu będzie już nam odpowiadała szykujemy słoiki. Mi docelowo wyszedł jeden duży garnek dżemu. Słoiki myjemy i wycieramy do sucha.
- dżem zagotowujemy. Ja słoiki układałam po 3-4 sztuki na dużym talerzu. Przygrzewałam ok 1 minuty w kuchence mikrofalowej. Do ciepłych słoików nakładamy gorący dżem. Wycieramy ranty słoików do sucha, zakręcamy zakrętkę i układamy na ściereczce do góry dnem a następnie przykrywamy szczelnie kocem. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej czekamy do kolejnego dnia. Dzięki przygrzewaniu słoików i przykryciu kocem zwiększamy prawdopodobieństwo że słoiki dobrze się zamkną i nie będziemy musieli ich dodatkowo pasteryzować.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Na te ilość użyłam 2 kg cukru . Czy przeoczyłam wagę winogron.