Domowy syrop do herbaty na odporność i przy przeziębieniu

Pyszny, szybki i prosty w przygotowaniu domowy syrop do herbaty na wzmocnienie odporności jak i przy przeziębieniu. Aromatyczny, idealny na sezon jesienno- zimowy. Bardzo zasmakował mojej rodzinie. Otwarty syrop przechowujemy w lodówce. Dodajemy ok 2 łyżki stołowe do herbaty. Przepis ten znalazłam w internecie i postanowiłam wypróbować. Na pewno zostanie u mnie na stałe 🙂

Składniki:

  • 10 cytryn
  • 1 kg cukru kryształ
  • 1 litr wody
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 20 godździków
  • 6 gwiazdek anyżu
  • 20 plasterków imbiru

Przygotowanie:

  • obieramy kawałek imbiru i kroimy w plasterki,
  • umyte cytryny sparzamy wrzątkiem i kroimy w plasterki. Następnie umieszczamy je w umytych i suchych słoikach,
  • do garnka przekładamy wszystkie składniki na syrop: cukier, miód, imbir, anyż, cycnamon, i goździki. Zalewamy wodą, mieszając zagotowujemy. Zmniejszamy gaz i gotujemy co jakiś czas mieszając ok 30-40 minut.
  • Słoiki układałam po 3 na dużym talerzu i przygrzewałam ok 1 minuty w kuchence mikrofalowej. Do ciepłych słoików nalewamy gorący syrop. Wycieramy ranty słoików do sucha, zakręcamy zakrętkę i układamy na ściereczce do góry dnem a następnie przykrywamy szczelnie kocem. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej czekamy do kolejnego dnia.
  • otwarty słoik z syropem przechowujemy w lodówce.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.