Pyszny, szybki i prosty w przygotowaniu domowy syrop do herbaty na wzmocnienie odporności jak i przy przeziębieniu. Aromatyczny, idealny na sezon jesienno- zimowy. Bardzo zasmakował mojej rodzinie. Otwarty syrop przechowujemy w lodówce. Dodajemy ok 2 łyżki stołowe do herbaty. Przepis ten znalazłam w internecie i postanowiłam wypróbować. Na pewno zostanie u mnie na stałe 🙂
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 10 cytryn
- 1 kg cukru kryształ
- 1 litr wody
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżeczki cynamonu
- 20 godździków
- 6 gwiazdek anyżu
- 20 plasterków imbiru
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- obieramy kawałek imbiru i kroimy w plasterki,
- umyte cytryny sparzamy wrzątkiem i kroimy w plasterki. Następnie umieszczamy je w umytych i suchych słoikach,
- do garnka przekładamy wszystkie składniki na syrop: cukier, miód, imbir, anyż, cycnamon, i goździki. Zalewamy wodą, mieszając zagotowujemy. Zmniejszamy gaz i gotujemy co jakiś czas mieszając ok 10-15 minut.
- Słoiki układałam po 3 na dużym talerzu i przygrzewałam ok 1 minuty w kuchence mikrofalowej. Do ciepłych słoików nalewamy gorący syrop. Wycieramy ranty słoików do sucha, zakręcamy zakrętkę i układamy na ściereczce do góry dnem a następnie przykrywamy szczelnie kocem. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej czekamy do kolejnego dnia.
- otwarty słoik z syropem przechowujemy w lodówce.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia