Ciasto chlebek bananowy przygotujemy bez użycia miksera. Pyszny i bardzo prosty sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Z łatwo dostępnych składników które często posiadamy w swoich domach. Wyśmienicie smakuje sam jak i posmarowany masłem orzechowym czy dżemem.
Składniki:
- 5 dojrzałych bananów
- 3/4 szklanki cukru, szklanka o pojemności 250 ml
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko L
- 50 gram margaryny/masła
Przygotowanie:
- masło/margarynę rozpuszczamy i odstawaimy do przestygnięcia,
- do miski wsypujemy mąkę wraz z sodą oczyszczoną. Mieszamy,
- banany obieramy ze skórki. Cztery banany przekładamy do miski i rozgniatamy przy pomocy widelca na papkę.
- do rozgniecionych bananów dodajemy cukier, mieszamy i wlewamy przestudzoną margarynę/masło. Dokładnie mieszamy.
- do masy bananowej wsypujemy mąkę wraz z sodą. Dokładnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki/szpatułki.
- gotowe ciasto wykładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam formy o wymiarach 30×11 cm. Pozostałego banana przekrawamy na pół wzdłuż i układamy na wierzchu.
- ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 45 min do suchego patyczka.
- upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawaimy do całkowitego ostygnięcia.
Zdjęcia