Ciasto Chlebek bananowy

Ciasto chlebek bananowy przygotujemy bez użycia miksera. Pyszny i bardzo prosty sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Z łatwo dostępnych składników które często posiadamy w swoich domach. Wyśmienicie smakuje sam jak i posmarowany masłem orzechowym czy dżemem.

Składniki:

  • 5 dojrzałych bananów
  • 3/4 szklanki cukru, szklanka o pojemności 250 ml
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko L
  • 50 gram margaryny/masła

Przygotowanie:

  • masło/margarynę rozpuszczamy i odstawaimy do przestygnięcia,
  • do miski wsypujemy mąkę wraz z sodą oczyszczoną. Mieszamy,
  • banany obieramy ze skórki. Cztery banany przekładamy do miski i rozgniatamy przy pomocy widelca na papkę.
  • do rozgniecionych bananów dodajemy cukier, mieszamy i wlewamy przestudzoną margarynę/masło. Dokładnie mieszamy.
  • do masy bananowej wsypujemy mąkę wraz z sodą. Dokładnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki/szpatułki.
  • gotowe ciasto wykładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam formy o wymiarach 30×11 cm. Pozostałego banana przekrawamy na pół wzdłuż i układamy na wierzchu.
  • ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 45 min do suchego patyczka.
  • upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawaimy do całkowitego ostygnięcia.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.