Syrop z mięty i cytryny idealnie sprawdzi się na letnie ciepłe dni. Prosty i szybki w przygotowaniu, tylko z trzech składników!. Aromatyczny i bardzo orzeźwiający. Rozrobiony z zimną wodą i lodem umili zbliżające się upały. Polecam serdecznie.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 30 gałązek mięty
- 2 litry wody
- 1 kg cukru
- 4 cytryny
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- wyciskamy sok z cytryn. Do garna wlewamy wodę, sok z cytryny. Wsypujemy cukier. Całość mieszając zagotowujemy.
- Do bardzo ciepłego syropu ale nie wrzącego wrzucamy umytą mięte. Dokładnie mieszamy. Przykrywamy przykrywką i zostawiamy na ok 12h. U mnie na całą noc. W międzyczasie ze 2-3 razy przemieszałam.
- Na drugi dzień włączamy gaz i przygrzewamy wywar ale nie zagotowujemy. Gdy syrop będzie już gorący wyłączamy gaz. Przez sitko przecedzamy syrop pozbywając się mięty.
- Właczamy gaz, zagotowujemy syrop i gotujemy go ok 5 min.
- Słoiki/butelki układałam po 3 na dużym talerzu i przygrzewałam ok 2 minut w kuchence mikrofalowej. Do ciepłych słoików/butelek nalewamy gorący syrop. Wycieramy ranty słoików do sucha, zakręcamy zakrętkę i układamy na ściereczce. Przykrywamy drugą ściereczką . Następnie przykrywamy szczelnie kocem. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Czekamy do kolejnego dnia. U mnie butelki ładnie się zassały i nie było potrzeby pasteryzacji.
- otwarty słoik z syropem przechowujemy w lodówce.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Syrop z mięty i cytryny jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl 😉 Polecam!
Mój tatko ostatnio zaczął bawić się w takiego „alchemika”. Cały czas robił to jakieś miody z mleczy, to soki z bzu. Całkiem dobre to jest i zdrowe. Pokazałem mu tego bloga i spodobał mu się ten przepis. To jest trochę bardziej pod smak robione, idealne do lemoniadki, ale też jest dużo zdrowsze niż jakieś tam alternatywy ze sklepu.
Czy można cukier zastąpić erytrytolem?
wydaje mi się że warto spróbować 🙂