Syrop z mięty i cytryny

Syrop z mięty i cytryny

Syrop z mięty i cytryny idealnie sprawdzi się na letnie ciepłe dni. Prosty i szybki w przygotowaniu, tylko z trzech składników!. Aromatyczny i bardzo orzeźwiający. Rozrobiony z zimną wodą i lodem umili zbliżające się upały. Polecam serdecznie.

[wp_ad_camp_5]

Składniki:

  • 30 gałązek mięty
  • 2 litry wody
  • 1 kg cukru
  • 4 cytryny

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • wyciskamy sok z cytryn. Do garna wlewamy wodę, sok z cytryny. Wsypujemy cukier. Całość mieszając zagotowujemy.
  • Do bardzo ciepłego syropu ale nie wrzącego wrzucamy umytą mięte. Dokładnie mieszamy. Przykrywamy przykrywką i zostawiamy na ok 12h. U mnie na całą noc. W międzyczasie ze 2-3 razy przemieszałam.
  • Na drugi dzień włączamy gaz i przygrzewamy wywar ale nie zagotowujemy. Gdy syrop będzie już gorący wyłączamy gaz. Przez sitko przecedzamy syrop pozbywając się mięty.
  • Właczamy gaz, zagotowujemy syrop i gotujemy go ok 5 min.
  • Słoiki/butelki układałam po 3 na dużym talerzu i przygrzewałam ok 2 minut w kuchence mikrofalowej. Do ciepłych słoików/butelek nalewamy gorący syrop. Wycieramy ranty słoików do sucha, zakręcamy zakrętkę i układamy na ściereczce.  Przykrywamy drugą ściereczką . Następnie przykrywamy szczelnie kocem. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Czekamy do kolejnego dnia. U mnie butelki ładnie się zassały i nie było potrzeby pasteryzacji.
  • otwarty słoik z syropem przechowujemy w lodówce.

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

Syrop z mięty i cytryny jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl 😉 Polecam!

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

3 Comments on “Syrop z mięty i cytryny”

  1. Mój tatko ostatnio zaczął bawić się w takiego „alchemika”. Cały czas robił to jakieś miody z mleczy, to soki z bzu. Całkiem dobre to jest i zdrowe. Pokazałem mu tego bloga i spodobał mu się ten przepis. To jest trochę bardziej pod smak robione, idealne do lemoniadki, ale też jest dużo zdrowsze niż jakieś tam alternatywy ze sklepu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *