Czekoladowy białkowiec to pyszne i puszyste ciasto które idealnie sprawdzi się gdy zostają nam białka z innych wypieków. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Ze składników które prawie zawsze posiadamy w domu.
Składniki:
- 1 szklanka białek, u mnie 6 białek z jaj L
- 1,5 szklanki mąki pszennej, szklanka o pojemności 250 ml
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki/skrobi ziemniaczanej
- 2 bez czubka łyżeczki proszku do pieczenia
- polewa czekoladowa, u mnie tabliczka czekolady 100 gram rozpuszczona z 3 łyżkami mleka
Przygotowanie:
- białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania partiami dodajemy cukier i miksujemy na najniższych obrotach do jego rozpuszczenia.
- do ubitych białek z cukrem cały czas miksując dodajemy kolejno olej oraz mleko. Następie kakao, proszek do pieczenia, skrobię ziemniaczaną oraz mąkę. Miksujemy do połączenia się składników.
- ciasto przelewamy do dużej formy keksowej lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam formy o wymiarach 34×13 cm.
- Gotowe ciasto wstawaimy do nagrzanego piekarnika do 170-180 stopni i pieczemy ok 45-50 minut do suchego patyczka.
- po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu czekoladowy białkowiec polewamy polewą, gdy zastygnie możemy kroić.
Zdjęcia
Ciasto czekoladowy białkowiec jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl 😉 Polecam!
Witam. Czy mogę dodać rodzynki? Pozdrawiam
Oczywiście, ale najlepiej porzed dodaniem delikatnie obsypać je mąką 😉
A jeśli mam tylko mleko roślinne migdałowe wyjdzie te smakowite ciasto? 😊
Powinno wyjść:)