Bananowiec na zimno to pyszne i bardzo proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Lekkie i kremowe, rozpływające się w ustach. To ciasto z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ciast z owocami i galaretką. Wyśmienite na każdą okazję.
Składniki:
- 1 litr nektaru bananowego
- 4 banany
- sok z połówki cytryny
- 200 gram masła
- 1 opakowanie biszkoptów podłużnych lub okrągłych
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- 2 żółte galaretki, u mnie cytrynowe
Przygotowanie:
- przygotowanie budyniu: do garnka wlewamy ok 700 ml nektaru bananowego, wsypujemy cukier, mieszając zagotowujemy. W pozostałym nektarze rozpuszczamy i mieszamy budynie oraz mąkę/skrobię ziemniaczaną, następnie wlewamy do gotującego się soku cały czas mieszając, zagotowany gęsty budyń. Gotowy budyń przykrywamy folią spożywczą aby nie powstał kożuch i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- w międzyczasie dwie galaretki u mnie cytrynowe rozpuszczamy w 2 i 1/2 szklankach wody i odstawaimy do całkowitego ostygnięcia.
- przygotowanie masy: miękkie masło miksujemy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy budyniowej. Miksujemy chwilę aż powstanie jednolita masa.
- dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, na spód wykładamy biszkopty, ja swoje wcześniej lekko nasączyłam w mleku.
- gotową masę bananową wykładamy i równomiernie rozprowadzamy po biszkoptach.
- obrane banany kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny, następnie układamy je na masie lekko dociskając.
- na banany wykładamy i rozprowadzamy tężejącą galaretkę cytrynową.
- Gotowe ciasto wsatawaimy na całą noc do lodówki i kroimy na drugi dzień.
Zdjęcia







Ciasto „Bananowiec na zimno” jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl Polecam!
Nigdy nie myślałem nad wykorzystaniem bananów w taki sposób, żeby zrobić ciasto. Na pewno tego spróbuję, tylko jestem ciekaw, czy jako podstawa ciasta nada się biszkopt tortowy?
Jak najbardziej można jako spód użyć biszkoptu zamiast biszkoptów
Jaki rozmiar tortownicy ?
26 cm, jest informacja w przepisie. Pozdrawiam